Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
22.01

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

Natisni članek

novo leto Kitajska

Petek, 9. 2. 2024, 22.01

2 meseca, 2 tedna

Napočil je dan, ki ga je čakala več kot milijarda ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

Na Kitajskem in v drugih azijskih državah z večjimi kitajskimi enklavami, na primer v Južni Koreji in Vietnamu, se glede na kitajski lunarni ciklus danes začenja novo leto, ki bo tako imenovano leto zmaja. Lunarno novo leto, tako se imenuje zato, ker se določa glede na položaj lune, je daleč največji in najpomembnejši praznik na Kitajskem, sledi pa mu dvotedensko obdobje praznovanja, ki se zaključi s tako imenovanim festivalom luči.

Poimenovanja lunarnih let na Kitajskem sledijo kitajskemu zodiaku oziroma kitajskemu horoskopu, ki je ponavljajoč se 12-letni cikel živalskih znakov in njihovih edinstvenih lastnosti, zasnovan pa je na luninem koledarju. Novo lunarno leto, leto zmaja, bodo na Kitajskem obeležili kot prehod od enega živalskega znaka k drugemu. 9. februarja se je tako končalo leto zajca in začelo leto zmaja, ki ga bo konec 28. januarja 2025. 

Medtem ko je zmaj pri nas nekaj srhljivega in groznega, pa Kitajcem predstavlja srečo, bogastvo in moč, je za STA pojasnil sinolog Severin Lorenčič. Mladi raziskovalec na oddelku za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani opozarja tudi na razliko v pojmovanju zmaja, ko svetovni mediji redno ravno s tem bitjem slikajo Ljudsko republiko Kitajsko.

Kot navaja španska tiskovna agencija EFE, nekateri kitajski mediji zato celo predlagajo, da se v tujini za naziv bitja, ki bo zaznamovalo novo leto, ne koristi beseda zmaj, pač pa kitajsko ustreznico, pismenko "long".

Kitajski zmaj ne bruha ognja, po navedbah kitajskega časnika Global Times pa njegova simbolika celo deluje kot spodbuda mladim parom, zaradi česar naj bi se ravno v letih zmaja rodilo več otrok kot ponavadi. Povečalo naj bi se tudi število porok. | Foto: Shutterstock Kitajski zmaj ne bruha ognja, po navedbah kitajskega časnika Global Times pa njegova simbolika celo deluje kot spodbuda mladim parom, zaradi česar naj bi se ravno v letih zmaja rodilo več otrok kot ponavadi. Povečalo naj bi se tudi število porok. Foto: Shutterstock

Ob novem letu se bodo iz velikih mest na pot k družinam podali milijoni Kitajcev. Kot pojasnjuje Lorenčič, je kitajsko novo leto predvsem družinski praznik in kot tak bolj podoben našemu pojmovanju božiča.

Padali bi lahko rekordi, a jih bo oviralo vreme

Novo leto je v kitajski kulturi povezano s številnimi miti in običaji. Znotraj Kitajske se tradicije glede njegovega praznovanja sicer razlikujejo od regije do regije, vendar pa velja, da se na predvečer novega leta družina zbere na skupni večerji, navaja spletna enciklopedija Wikipedija.

Meteorologi za prihodnje dni napovedujejo nadaljnje sneženje, medtem ko je Kitajska v pričakovanju prazničnega tedna. Kitajci po vsem svetu se pripravljajo na leto zmaja, ki bo po lunarnem koledarju nastopilo v soboto in bo trajalo do 28. januarja 2025. | Foto: Shutterstock Meteorologi za prihodnje dni napovedujejo nadaljnje sneženje, medtem ko je Kitajska v pričakovanju prazničnega tedna. Kitajci po vsem svetu se pripravljajo na leto zmaja, ki bo po lunarnem koledarju nastopilo v soboto in bo trajalo do 28. januarja 2025. Foto: Shutterstock

V skladu z eno od tradicij naj bi vsaka družina temeljito očistila svoj dom, iz njega "odnesla" vso nesrečo in "naredila prostor" za prihajajočo srečo. Precej razširjen je tudi običaj okraševanja oken in vrat z rdečimi papirnatimi izrezki.

Oblasti pričakujejo, da bodo Kitajci letos opravili rekordno število poti, kar je bilo še pred dvema letoma spričo politike Pekinga o ničelnem covid-19 povsem nepredstavljivo. Več preglavic bo letos potnikom povzročalo vreme, saj sta v nekaterih pokrajinah napovedana močan sneg in dež, še navaja EFE. Praznik bodo sicer obeležile tudi številne kitajske skupnosti po celem svetu.

Ne spreglejte