SiolNET. Novice Svet
4,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Napadli ruskega novinarja, ki je kritično poročal o ruski vladi

4,84

termometer

Dmitrija Muratova, ruskega raziskovalnega novinarja in urednika neodvisnega ruskega časopisa Nova Gazeta, ki kritično poroča o ruski vladi, so napadli na vlaku, poroča Večernji list. Neznani napadalec je nanj zlil rdečo barvo z acetonom.

 

Dmitrija Muratova so napadli na vlaku med potovanjem v Samaro. "Muratov, tukaj je ena za naše fante," so besede, ki jih je ob napadu izrekel napadalec. 

Muratova so po napadu oskrbeli, napadalec bi mu lahko poškodoval vid, je povedal glavni urednik Nove Gazete Europe Kirill Martinov.

Ruski časopis Nova Gazeta je zaradi vse večjih groženj ruske vlade prejšnji mesec prenehal izhajati. Izhajal ne bo vse do konca ruske invazije na Ukrajino. 

Muratov je prejemnik Nobelove nagrade 

Muratov je leta 2021 skupaj s filipinsko novinarko Mario Ress prejel Nobelovo nagrado za mir za boj za svobodo tiska v vse bolj zahtevnih razmerah. 22. marca je napovedal, da bo prodal svojo Nobelovo nagrado, da bi zbral denar za ukrajinske begunce, le šest dni pozneje pa je Nova Gazeta prekinila delo.

Cenzura v Rusiji se je okrepila, saj je bil marca sprejet zakon, ki dovoljuje 15 let zapora za objavo po mnenju vlade lažnih informacij o vojni.

To ni prvi napad na neodvisnega ruskega novinarja 

Odkar je Rusija napadla Ukrajino, to ni bil prvi napad na neodvisnega ruskega novinarja. Alekseja Venediktova, odgovornega urednika neodvisne revije, je pred vrati stanovanja čakala odrezana prašičja glava, poleg pa je bila nalepka "judovski prašič".

nasilje Novice V garažni hiši jo je napadel, policisti so ga dobili Ehud Yaari Novice "Obsojamo ruski napad, a to še ne pomeni, da moramo biti na prvi bojni črti!" Volodomir Zelenski Novice V otroški bolnišnici odkrili sobo za mučenje #vŽivo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin