Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2012,
16.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 5. 2012, 16.25

7 let, 12 mesecev

"Napadi z brezpilotnimi letali so zakoniti, etični in smotrni"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svetovalec Baracka Obame John Brennan je v Wilsonovem centru zagovarjal zunajsodne poboje terorističnih osumljencev s pomočjo brezpilotnih letal kot zakonite, etične in smotrne.

Brennan, svetovalec za domovinsko varnost in terorizem, je o pobojih govoril po navodilu ameriškega predsednika Obame, ki je podrejenim naročil večjo odprtost glede napadov na teroristične osumljence. Po Brennanovih besedah so takšni poboji v skladu z ameriškim in mednarodnim pravom, ki jih z ničimer ne prepoveduje. ZDA si pridržujejo pravico za tovrstne napade kjerkoli po svetu, ker so v vojni s teroristično mrežo Al Kaido, ki jih je napadla 11. septembra 2001, ter s talibani in povezanimi skupinami.

"Trdi ukrepi: Kako so agresivna dejanja CIA po 11. septembru rešila ameriška življenja" Zagotovil je, da je izbira tarč zapleten proces, pri katerem tehtajo številne dejavnike in da gre za natančne napade, čeprav je priznal, da so včasih tudi žrtve med civilisti. Nekdanji šef tajne službe znotraj obveščevalne agencije Cia Jose Rodriguez pa je za televizijo CBS dejal, da Obama vodi veliko bolj surovo vojno proti terorizmu, kot jo je vodil njegov predhodnik George Bush.

Rodrigueza moti to, da predsednik menda teroristov niti več ne poskuša ujeti živih, ampak jih le še ubija. Sam bi raje videl več ujetnikov, ki bi jih lahko zasliševali. V svoji knjigi z naslovom: "Trdi ukrepi: Kako so agresivna dejanja CIA po 11. septembru rešila ameriška življenja" Rodriguez zagovarja mučenje ujetnikov za informacije, čemur sicer pravi "posebna zasliševalska taktika".

Bin Laden se je bal ponavljanja napak V nastopu, ki so ga prekinili protestniki proti vojni, je Brennan govoril tudi o dokumentih, ki so jih odkrili 2. maja lani na posestvu Osame bin Ladna v pakistanskem Abotabadu, ko so ameriški specialci pokončali vodjo Al Kaide. Osama naj bi razmišljal, da spremeni ime Al Kaida, med drugim tudi zato, ker so v Obamovi administraciji nehali govoriti o vojni proti terorizmu.

Iz dokumentov, ki jih bodo kmalu razstavili v vojaški akademiji West Point, naj bi bilo tudi razvidno, da je bil bin Laden na robu obupa zaradi ameriških uspehov. Skrbeli so ga novi kadri, ki po smrti starih niso bili dovolj izkušeni in bin Laden se je bal ponavljanja napak. Predvsem pa ga je skrbelo, da muslimani po svetu izgubljajo zaupanje v Al Kaido.

"Obama si zaradi trde roke proti teroristom zasluži drugi mandat" Brennan je povedal, da je jedro Al Kaide danes v razsulu, vendar pa opozoril, da boj še ni končan, ker smrt bin Ladna še ne pomeni konca Al Kaide in povezanih skupin. Te še vedno želijo napasti ZDA. Njegov nastop je del neuradnih "slovesnosti" ob obletnici smrti bin Ladna, s katerimi Bela hiša ameriške volivce opozarja, da si Obama zaradi trde roke proti teroristom zasluži drugi mandat.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je zatrdil, da posebnih proslav ob obletnici smrti ne bo, kar je zagotovil tudi Obama, ko je odgovarjal na kritike, da smrt bin Ladna izkorišča v politične namene. Obama je v ponedeljek na novinarski konferenci z japonskim premierjem Jošihikom Nodo ponovno spomnil, da so nekateri politiki menili, da ni smotrno iti v Pakistan in ubiti bin Ladna. S tem je mislil na svojega republikanskega tekmeca za predsedniški položaj Mitta Romneyja.

Ta je leta 2007 izjavil, da se ne splača porabljati milijarde dolarjev za enega samega človeka. Romney sedaj pravi, da bi tudi sam ukazal napad na bin Ladna, kot ga je lani Obama, in pikro dodaja, da bi tak napad ukazal tudi nekdanji demokratski predsednik Jimmy Carter, ki med republikanci velja za mehkužca.

Ne spreglejte