Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
28. 8. 2013,
12.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sirija napad

Sreda, 28. 8. 2013, 12.59

8 let

Napad na Sirijo naj bi trajal dva ali tri dni

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vojaški napad zahodnih sil pod vodstvom ZDA se zdi čedalje bolj verjeten in oddaljen le še nekaj dni. Analitiki že delajo sezname morebitnih prvih tarč in načrte o morebitnem poteku intervencije.

Ameriška televizijska hiša CNN je predvidela, da bi bili lahko prva tarča "omejenega napada" ZDA, Francije in Velike Britanije strateški cilji režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, kot so obrati za izdelavo kemičnega orožja. "Omejeni napad" vsaj na začetku naj ne bi vključeval obsežnih vojaških akcij, katerih cilj bi bilo strmoglavljenje Al Asada.

Po nekaterih poročilih naj bi vojaški napad trajal le dva ali tri dni. Revija Foreign Policy je na podlagi organizacije Nuclear Threat Initiative objavila zemljevid s 34 najverjetnejšimi cilji, ki poleg tovarn in skladišč kemičnega orožja vključujejo še vojaška letališča.

Pred dnevi naj bi na sestanku z ameriškimi diplomati predstavniki sirskih upornikov zvezi Nato predali seznam ciljev, za katere menijo, da bi morali biti tarča napada. Ameriški predstavniki naj bi na omenjenem sestanku upornike pozvali, naj se pripravijo na konferenco o stanju v Siriji ter naj se ne zanašajo na morebitno intervencijo kot edino rešitev spopadov v Siriji.

Med mogočimi napadi se najpogosteje omenjata napad z raketami, izstreljenimi z ene od bojnih ladij v Sredozemlju, ter napad vojaških letal, ki bi raketirali cilje z roba sirskega zračnega prostora. Kot druge možnosti se omenjajo še okrepljena podpora upornikom ter uveljavitev cone prepovedi poletov, kar bi sirskemu režimu onemogočilo uporabo njegovih zračnih sil za napade na upornike. To bi po ocenah strokovnjakov, poroča BBC, zahtevalo uničenje sirskega zračnega obrambnega sistema. O tej možnosti se razpravlja že približno leto dni, a so jo do zdaj zavračali. Kot možnost se pojavlja predlog o varnostnih conah, verjetno blizu meje s Turčijo, z območja katerih bi lahko delovali uporniki in znotraj katerih bi lahko oskrbovali begunce.

Ne spreglejte