SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Največji v Luksemburgu, najmanjši v Bolgariji

3

termometer

Po podatkih Eurostata je bila lani evropska država z najnižjim bruto domačim proizvodom na prebivalca Bolgarija, BDP pa je zrasel zgolj v Luksemburgu.

Med 37 evropskimi državi so lani na prebivalca največ ustvarili v Luksemburgu, kjer je bil BDP dvainpolkrat večji od povprečja članic EU-ja in šestkrat višji od BDP-ja Bolgarije, ki je v tem pogledu najrevnejša evropska država članica. Pri Eurostatu kot enega od mogočih razlogov za tako veliko razliko navajajo dejstvo, da je v Luksemburgu zaposlenih precej državljanov tujih držav, ki prispevajo k BDP-ju, vendar niso všteti v število prebivalcev.

Avstrija, Irska, Nizozemska in Švedska so po BDP-ju približno 30 odstotkov nad povprečjem držav članic, vendar tu prednjačita Norveška in Švica, ki nista članici EU-ja. Evropske članice, ki imajo BDP od 15 do 25 odstotkov višji od povprečja EU-ja, so Danska, Nemčija, Belgija in Finska, med nečlanicami pa še Islandija, medtem ko je BDP Velike Britanije in Francije 10 odstotkov nad povprečjem.

Tik pod povprečjem sta Italija in Španija, 10 odstotkov pod povprečjem je Ciper, medtem ko je Slovenija skupaj z Malto, Češko, Slovaško, Grčijo in Portugalsko med 15 in 25 odstotki pod povprečjem. Litva, Latvija, Estonija, Poljska, Madžarska in kmalu nova članica EU-ja Hrvaška so med 30 in 40 odstotki pod povprečjem EU-ja.

Kandidatka Turčija je na prebivalca zabeležila BDP, ki je za polovico nižji od povprečja, medtem ko so BDP-ji na prebivalca precej nižji v Makedoniji, Srbiji in Črni gori, kjer je 60 odstotkov pod povprečjem, v Albaniji ter Bosni in Hercegovini pa kar 70 odstotkov pod povprečjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin