Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
13.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 13.25

7 let, 12 mesecev

Največji grški mesti v znamenju protestov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na ulice Aten in Soluna se je zgrnilo na tisoče demonstrantov, ki protestirajo proti načrtovanim dodatnim varčevalnim ukrepom in gospodarskim reformam.

Z reformami naj bi si Grčija zagotovila pomoč evroskupine in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). V Atenah naj bi po različnih ocenah protestiralo med 15.000 in 17.000 ljudi, predvsem članov vplivnega sindikata javnih uslužbencev ADEDY in simpatizerjev komunistične stranke. V Solunu naj bi bilo protestnikov približno 5000.

Nekaj nasilnežev je policija prijela V obeh mestih je prišlo do izgredov, v obeh primerih pa je morala policija s solzivcem umiriti manjše skupine predvsem mlajših razgrajačev. V Atenah so skušali vdreti v stavbo finančnega ministrstva, zažgali so televizijsko vozilo in koše za smeti in razbili več izložb ter poškodovali vhode v nekatere elitne hotele. Prišlo je tudi do spopadov s policijo. Podobno se je dogajalo v Solunu. Policija je nekaj nasilnežev priprla, o hujših poškodbah pa zaenkrat ni poročil.

Oblasti se bojijo nasilnih protestov

Oblasti in poznavalci se bojijo, da bo popoldne prišlo do nasilja večjih razsežnosti, saj ima Grčija dolgo zgodovino nasilnih protestov. Nazadnje je pred leti prišlo do pravega izrednega stanja, ko so se protestniki zaradi smrti mladoletnika, ki je bežal pred policisti, dneve spopadali s silami reda.

Sindikati tako v luči novih drastičnih varčevalnih ukrepov, ki bodo izrazito prizadeli standard Grkov, že pozivajo k uporu. Če je vlada v Atenah na začetku še uživala večinsko podporo ljudi pri njenih prizadevanjih, sedaj kar polovica vprašanih v nedavni raziskavi napoveduje, da bo šla v primeru še večjega zategovanja pasu na ulice. Prevladuje namreč mnenje, da navadni državljani ne bi smeli plačevati za odpravljanje posledic krize.

Na ulicah tudi zdravniki

Protestom so se pridružili tudi zdravniki, zato v bolnišnicah dela le osebje v urgenci. Stavke se v Grčiji v zadnjih tednih vrstijo kot po tekočem traku, za prihodnjo sredo pa sindikati znova napovedujejo nove stavke. S ponedeljkom naj bi vsak dan za štiri ure stavkali tudi šolniki.

Grška vlada naj bi nove varčevalne in reformne ukrepe objavila v nedeljo, že sedaj pa je jasno, da bo šlo za bolečo prilagoditev, ki bo prizadela predvsem doslej zaščiten javni sektor. Ta je v Grčiji prenapihnjen in neučinkovit. Tudi ostale Grke najverjetneje čakajo leta stroge discipline, če se želijo izogniti uničujoči dolžniški krizi in gospodarski depresiji.

Ne spreglejte