Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
11.57

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kambodža Unesco

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 11.57

4 leta, 10 mesecev

Na zasedanju Unesca v Kambodži o novih vpisih na seznam ogrožene dediščine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V prestolnici Kambodže Phnom Penhu poteka desetdnevna konferenca organizacije Unesco, na kateri bodo med drugim razpravljali o novih vpisih na seznam ogrožene kulturne dediščine.

Nanj bodo umestili šest lokacij v Siriji in avstralski Veliki koralni greben.

Na letnem zasedanju, ki se je pričelo v nedeljo in ki se ga udeležuje okrog 1300 strokovnjakov, bodo razpravljali tudi o nekaj novih vpisih na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine. Osrednja naloga komiteja bo, da odloči glede "izjemne univerzalne vrednosti" 31 lokacij po svetu, med katerimi sta denimo gora Fudži na Japonskem ali mesto Agadez v Nigru. Razpravo o vpisu novih lokacij na seznam, ki obsega že 962 vpisov, bodo začeli v četrtek.

Kot je na otvoritveni slovesnosti v nedeljo dejala generalna sekretarka Unesca Irina Bokova, sta, da se zaščiti ogroženo kulturno dediščino denimo v Maliju ali Siriji, potrebni solidarnost in politična volja. "Ne moremo le stati in gledati. Ne moremo ostati tiho," je dejala Bokova in dodala, da je njihova zmožnost odzivanja temelji na njihovi integriteti.

Državljanska vojna v Siriji, ki je terjala okrog 93.000 življenj in v kateri so bila opustošena celotna območja, pomeni po ugotovitvah Unesca tudi veliko grožnjo za lokacije kulturne dediščine. Med njimi so denimo starodavna mesta Damask, Alep ali Bosra.

Med ogroženimi lokacijami je tudi Veliki koralni greben v Avstraliji. Kot je pokazala študija Unesca, je v zadnjih 27 letih utrpel znatno škodo, ki so jo povzročila neurja, klimatske spremembe in vrsta strupenih morskih zvezd, poznanih pod imenom trnove krone.

Med zagotovo najbolj poznanimi lokacijami, ki so v igri za vpis na Unescov seznam kulturne in naravne dediščine, pa je gora Fudži na Japonskem. Najvišja japonska gora sega 3776 metrov v višino in je nacionalni simbol. Razpravljali bodo še o vpisu ognjenika Etna na Siciliji, ki je najvišji aktivni vulkan v Evropi, o vpisu čudovitih vil in vrtov Medičejcev v Toskani ter kanadske ribiške vasice Red Bay, kjer so v 16. stoletju Baski lovili kite.

Za vpis na seznam kandidira tudi mesto Agadez v Nigru. Mesto je bilo zgrajeno pred 14. stoletjem in je poznano po nekaj čudovitih stavbah, med drugim po veliki mošeji in sultanovi palači.

Na Unescov seznam kulturne in naravne dediščine bo tokrat po pisanju AFP predvidoma vpisanih 15 lokacij. Vendar pa je po besedah predstavnika za stike z javnostmi komite neodvisen, tako da gre tu le za predvidevanje.

Slavnostni zaključek srečanja bo 27. junija v tempeljskem kompleksu Angkor, ki je že vpisan na Unescov seznam kulturne in naravne dediščine.

Ne spreglejte