SiolNET. Novice Svet
0,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Justin Trudeau osvojil nov premierski mandat

0,76

termometer

Justin Trudeau
Foto: Reuters

Stranki premierja Justina Trudeauja je po sinočnjih kanadskih volitvah glede na projekcije kanadskih medijev uspelo obdržati relativno večino v parlamentu, čeprav pa ji najverjetneje ne bo uspelo sami sestaviti vlade. Po zadnjih izidih in projekcijah se liberalcem obeta 157 sedežev v 338-članskem parlamentu.

Na drugem mestu je s 121 sedeži konservativna stranka, ki jo vodi Andrew Scheer. Za absolutno večino je potrebnih 170 sedežev v parlamentu. Bloc Quebecois naj bi osvojil 32 sedežev, nova demokratska stranka pa 25. Zadnja stranka, ki jo vodi levičarski odvetnik Jagmeet Singh, bo najverjetneje stopila v koalicijo z liberalci. Zeleni niso več v igri, saj se jim obeta osvojitev le treh sedežev v parlamentu.

Predvolilne ankete so obetale tesen izid

Ob napovedi CBC je v Trudeaujevem volilnem taboru v Montrealu izbruhnilo navdušenje z vzkliki "še štiri leta", kolikor traja premierski mandat. Predvolilne ankete so obetale tesen izid, nekatere pa tudi zmago konservativcev. Trudeau se tako ni zapisal v zgodovino kot prvi premier, ki mu v zadnjih 84 letih ni uspelo osvojiti drugega mandata.

V prvem odzivu je Trudeau napovedal, da si bo še naprej prizadeval za boljšo prihodnost vseh Kanadčanov. "Skupaj bomo šli naprej v boljšo prihodnost," je dejal zjutraj pred privrženci v Montrealu. Hkrati pa je poudaril, da so volivci po vsej državi "jasno zavrnili delitve in negativnost". "In zavrnili so varčevalne ukrepe in glasovali za progresivno politiko in pogumno ukrepanje proti podnebnim spremembam," je dodal.

Na drugi strani Scheer ostaja bojevito nastrojen proti premierju. "Njegova vladavina je načeta in kmalu je ne bo več," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. In ko bo Trudeau padel, bodo konservativci na to pripravljeni, je dejal in napovedal vzpostavitev "vlade v senci". Poudaril je še, da so konservativci skupno dobili največ glasov.

Odzval se je tudi vodja Bloc Quebecois Yves-Francois Blanchet in Trudeauju že ponudil roko sodelovanja. "Če bo vlada predlagala kaj, kar bo dobro za Quebec, potem bomo mi to podprli," je dejal. Stranka frankofonske manjšine je sicer dosegla velik uspeh na volitvah, saj je svojo zastopanost v parlamentu s štirih poslanskih mest v zadnjem sklicu povečala na kar 32.

Socialdemokrat Singh iz nove demokratske stranke je prav tako že napovedal "konstruktivno in pozitivno držo". "Če bodo druge stranke želele z nami sodelovati, si bomo prizadevali izboljšati življenje Kanadčanov," je dejal. Stranka je sicer izgubila precej podpore; v dosedanjem sklicu parlamenta je imela 44 poslancev, zdaj pa se ji jih obeta 25.

Trudeau v težavah zaradi starih fotografij s počrnjenim obrazom

Predvolilna kampanja, ki je trajala 40 dni, je bila najbolj ostra oziroma umazana v kanadski zgodovini, Trudeau pa se je znašel v težavah ob objavi starih fotografij s počrnjenim obrazom. Za to se je sicer večkrat opravičil, a je to vseeno precej škodilo njegovi priljubljenosti. Scheer je Trudeauja med kampanjo opredelil kot lažnivca in prevaranta, Trudeau pa je svaril volivce pred konservativno politiko strahu in delitev.

Justin Trudeau Foto: Reuters

Kanada uživa v gospodarskem razcvetu in v nizki stopnji brezposelnosti, kar je govorilo v prid Trudeauju, vendar pa so njegovi nasprotniki s pridom izkoriščali nerodnost, ki jo je zagrešil pred 20 leti.

Septembra so prišle v javnost fotografije Trudeauja z zabave pred dvema desetletjema, ko si je obraz prebarval v črno. Preoblekel se je v osebnost iz arabske pravljice. Sedaj pravi, da se zaveda, da je bilo to, kar se mu takrat ni zdelo rasistično, pravzaprav rasistično.

Na pomoč mu je priskočil Obama

Trudeau je s škandalom dobil madež na slovesu naprednega voditelja, ki si prizadeva za enakopravnost manjšin, vendar pa mu je priskočil na pomoč nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. "Kot predsednik sem bil ponosen na sodelovanje z Justinom Trudeaujem. Trdo dela, je učinkovit voditelj, ki se spopada z vprašanji, kot so podnebne spremembe. Svet v trem trenutku potrebuje progresivne voditelje in upam, da ga bodo naši sosedje na severu podprli za drug mandat," je tvitnil Obama. Trudeau pa je odgovoril s "hvala, prijatelj".

Obljubil, da bo Kanado do leta 2050 pripeljal do ogljične nevtralnosti

Sedeminštiridesetletni Trudeau je takoj na začetku vladanja po zmagi na volitvah 2015 povečal število beguncev, ki jih je Kanada pripravljena sprejeti, posebej pa se je izpostavljal na področju boja proti podnebnim spremembam. Pred volitvami je obljubljal, da bodo liberalci do leta 2050 Kanado pripeljali do ogljične nevtralnosti.

Kanadski konservativci sicer ne zavračajo dejstva, da se podnebne spremembe dogajajo in so posledica človeških dejavnosti, kljub temu pa bi se proti njim raje borili z vzpodbudami, ne s prisilnimi ukrepi. Zavzemajo se tudi za odpravo posebnega davka na izpuste toplogrednih plinov in nižje davke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin