Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 9. 2018,
8.06

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

Švedska volitve

Ponedeljek, 10. 9. 2018, 8.06

5 let, 7 mesecev

Na Švedskem zmagovalci slavijo, boj za drugo mesto še vedno odprt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

volitve | Zabava v taboru zmagovalcev volitev | Foto Reuters

Zabava v taboru zmagovalcev volitev

Foto: Reuters

Švedski socialdemokrati so na nedeljskih parlamentarnih volitvah dobili 28,4 odstotka glasov podpore, kažejo začasni rezultati po preštetju 99,8 odstotka glasov. Socialdemokrati tako ostajajo največja stranka, a so hkrati dosegli najslabši rezultat v zadnjih stotih letih. Skrajno desni Švedski demokrati so dobili 17,6 odstotka glasov podpore.

S tem so Švedski demokrati za zdaj pristali na tretjem mestu, za konservativno, desnosredinsko Zmerno stranko, ki je prejela 19,8 odstotka glasov. Prešteti morajo še okoli 200 tisoč glasov iz tujine, to pa naj bi storili v sredo. Razlika med dvema glavnima taboroma je za zdaj zgolj 30 tisoč glasov.

Premier Stefan Lofven je že povabil tabor štirih desnosredinskih strank k "čezblokovskemu sodelovanju". Dodal je, da rezultati kažejo, da je na Švedskem napočil čas za konec blokovske politike.

Stefan Lofven
Novice Švedski premier: Švedska je na razpotju

Kljub slabemu volilnemu rezultatu socialdemokratov je Lofven po poročanju spletnih strani Reutersa zatrdil, da ne namerava odstopiti, pri tem pa je k sodelovanju pozval koalicijo desnosredinskega bloka, v katerem so Zmerna stranka, Sredinska stranka, liberalci in krščanski demokrati, da bi našli izhod iz politične slepe ulice. "Nobena stran nima večine, zato je edino naravno, da presežemo politične delitve, da bi lahko vodili Švedsko," je dejal Lofven.

Švedska zastava
Novice Švedski socialni demokrati zmagali, a z najslabšim izidom v več kot stoletju

K odstopu je Lofvena že pozval vodja desnosredinske koalicije in predsednik Zmerne stranke Ulf Kristersson, obenem pa zavrnil možnost sodelovanja s skrajno desnimi Švedskimi demokrati: "Med celotno kampanjo smo bili popolnoma jasni. Zveza ne bo vladala ali se pogovarjala o tem, kako oblikovati vlado s Švedskimi demokrati," je dejal Kristersson.

Grčija
Novice Na Švedskem neznanci zažgali več deset avtomobilov

Švedski demokrati so na volitvah dobili 63 poslanskih mest, njihov predsednik Jimmie Akesson, ki je pred volitvami stranki sicer napovedoval še višjo, 20-odstotno podporo, pa je po poročanju spletnih strani Reutersa dejal, da je stranka nesporna zmagovalka volitev.

Njegova stranka, ki si prizadeva za izstop Švedske iz Evropske unije in zajezitev priseljevanja, bi po njegovem prepričanju lahko odigrala odločilno vlogo v pogajanjih za sestavo nove švedske vlade.

"Močno bomo vplivali na to, kaj se bo v prihodnjih tednih, mesecih in letih dogajalo na Švedskem," je dejal Akesson. Vodjo desnosredinske koalicije in predsednika Zmerne stranke Kristerssona je po poročanju tujih tiskovnih agencij pozval, naj izbere med podporo Švedskim demokratom ali prihodnja štiri leta sodeluje s socialdemokratskim premierjem Lofvennom.

Ne spreglejte