Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 11. 2013,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenci v tujini

Petek, 8. 11. 2013, 17.49

8 let

"Na Švedskem se počutiš varneje, ker verjameš v sistem"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po selitvi se nikjer ne počutiš popolnoma doma, a vseeno Slovenija ostaja njen prvi dom, po dveh letih življenja na Švedskem pravi Lea Nakrst, Slovenka s precej ponotranjenimi švedskimi navadami.

Med številnimi Slovenci, ki so se spopadli z vprašanji "Ali zmorem?", "Kako bo z jezikom?", "Delo?", "Kako bo z vključitvijo v novo okolje?", je tudi Lea Nakrst, ki se je pred dvema letoma odločila, da za seboj pusti vsakodnevne stike z bližnjimi in odleti na Švedsko.

Gnali so jo ljubezen in želja po delu v mednarodnem okolju in … "Moj začetek je bil precej leteč. Konec tedna sem se selila, v začetku naslednjega tedna sem že začela delati," pripoveduje 28-letnica. Čeprav se je po končanem študiju razrednega pouka na pedagoški fakulteti v Ljubljani takoj zaposlila na Osnovni šoli Janka Kersnika na Brdu, jo je mednarodno okolje tako močno navduševalo, da si je našla službo v Stockholmu. Najprej je delala v vrtcu, zdaj na mednarodni šoli poučuje šest- in osemletnike.

Lea se sicer na Švedsko ni selila zgolj enkrat. Prvič je tja potovala kot študentka na študijsko izmenjavo, drugič kot absolventka na prakso, tretjič kot učiteljica na delo. Vmesnih letov je bilo precej več. Zaradi ljubezni na Švedskem je bila več let razpeta med Slovenijo in Švedsko. Tako je bila odločitev za Švedsko precej pričakovana.

Presenečena nad učinkovitostjo uradniškega poslovanja Prav zaradi partnerja je bila selitev precej lažja. Ker si je službo na Švedskem poiskala še pred selitvijo, je lažje premostila tudi birokratske ovire, ki jih je na Švedskem sicer manj kot v Sloveniji. "Bila sem presenečena nad učinkovitostjo uradniškega poslovanja. Vse je poenostavljeno, nobenih overitev, nobenih kupov papirja, žigov in še česa, česar sem bila vajena v Sloveniji. Večino stvari urejaš kar prek interneta." Tako je vse potrebno uredila v dobrem tednu.

Bolj umirjeno in varno življenje Življenje v tej skandinavski državi Lea opisuje kot umirjeno in varno. "Zaupanje v delovanje sistema in misel na to, da se ti s temi zadevami ni treba ukvarjati, življenju daje povsem drugačno dimenzijo."

Kljub temu pogreša slovensko spontanost, predvsem spontane pogovore z neznanci. Tega na Švedskem skoraj ni, stike je precej težje navezati. Vsak je zatopljen v svoj telefon, zaposlen s poslušanjem glasbe ali branjem. "Šveda moraš malce pocukati za rokav in po določenem času se odpre in postane zelo dober in prijeten zaveznik," pravi Lea.

S Slovenci v Stockholmu se dobiva na "fiki" Zato toliko bolj ceni trenutke, ki jih preživi v Sloveniji. "Domov domov", kot pravi Sloveniji, se vrača predvsem za praznike, takrat želi obiskati čim več prijateljev. Sicer so njeni stiki s Slovenijo omejeni predvsem na Skype. Zato ima toliko več stikov s Slovenci na Švedskem, z najbližjimi se družijo skoraj vsako nedeljo na tako imenovani "fiki". To je mali švedski bog, vsakodnevni obred – odmor za kavo in druženje.

Selitev na Švedsko lažja kot v Slovenijo Stockholm, mesto na otočkih, je v tem trenutku za Leo pravo mesto. Kljub temu se nekoč skupaj s partnerjem vidita tudi v Sloveniji. Vendar je to povezano s službo in vsem, kar selitev potegne za seboj. Prepričana je, da se je seliti na Švedsko lažje kot v Slovenijo. Dolgoročno pa s partnerjem poti puščata odprte. "Slediva srcu in priložnostim," sklene Lea Nakrst.

Ne spreglejte