Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2023,
14.13

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,04

Natisni članek

poplave deževje Italija Hrvaška

Torek, 31. 10. 2023, 14.13

8 mesecev, 2 tedna

Na severu hrvaške obale težave povzročale obilne padavine, v Zagorju toča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,04
Hrvaška poplave | Zaradi obilnih nočnih in jutranjih padavin je močno narasla reka Kolpa v Gorskem kotarju. Pri naselju Hrvatsko so izmerili rekorden vodostaj, ki je znašal 445 centimetrov, zato so razglasili izredne ukrepe protipoplavne zaščite na tem območju, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Voda ni dosegla hiš, deli cest ob Kolpi pa so zaprti. | Foto STA

Zaradi obilnih nočnih in jutranjih padavin je močno narasla reka Kolpa v Gorskem kotarju. Pri naselju Hrvatsko so izmerili rekorden vodostaj, ki je znašal 445 centimetrov, zato so razglasili izredne ukrepe protipoplavne zaščite na tem območju, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Voda ni dosegla hiš, deli cest ob Kolpi pa so zaprti.

Foto: STA

Deli Reke so se danes zaradi obilnih padavin znašli pod vodo, na severnem Jadranu pa so znova izmerili enega od najvišjih vodostajev. Močne padavine, ki sta jih ponekod spremljala močan veter in toča, so povzročale težave tudi v nekaterih drugih delih Hrvaške. V Gorskem kotarju je močno narasla reka Kolpa, v Zagorju pa je padala toča.

Zaradi obilnih padavin je danes poplavilo reško tržnico, gasilci pa so morali izčrpavati vodo iz ene od študentskih restavracij. Na enega od parkiranih vozil na Reki se je podrlo tudi drevo, poročajo hrvaški mediji.

S hrvaškega hidrometeorološkega zavoda so danes zjutraj sporočili, da je na Reki padlo več kot 63 milimetrov dežja. V Bakru pri Reki pa so znova izmerili enega od največjih vodostajev morja, ki je danes zjutraj za 105 centimetrov presegal srednjo gladino morja.

Podoben vodostaj so v Bakru izmerili že pred dnevi, ko je srednjo gladino morja presegal za 107 centimetrov, kar je bil eden od najvišjih vodostajev od leta 1929, odkar je v Bakru merilna postaja.

Zaradi obilnih nočnih in jutranjih padavin je močno narasla reka Kolpa v Gorskem kotarju. Pri naselju Hrvatsko so izmerili rekorden vodostaj, ki je znašal 445 centimetrov, zato so razglasili izredne ukrepe protipoplavne zaščite na tem območju, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Voda ni dosegla hiš, deli cest ob Kolpi pa so zaprti.

Toča v velikosti lešnikov je danes zjutraj prizadela tudi dele hrvaškega Zagorja, med drugim na območju Zaboka in Krapinskih Toplic.

Neurje z močnim vetrom in točo je dopoldne zajelo tudi Varaždin, podobo pa je bilo v Bjelovarju v osrednjem delu države, kjer je padala toča v velikosti češenj. Močnejšemu nalivu se ni izognil niti Zagreb, kjer pa se je do popoldanskih ur že zjasnilo.

Hrvaška poplave
Novice Morje poplavilo mesta ob obali Hrvaške in Italije

Neurje na severu Italije povzročilo poplave

Sever in osrednji del Italije so v ponedeljek zajela neurja z obilnim dežjem in močnim vetrom. Najhuje je na območju Milana, kjer je reka Seveso prestopila bregove in poplavila severni del mesta. Oblasti v Benetkah so sprožile sistem jezov Mose, ki je mesto obvaroval pred poplavami. V Parmi po neurju pogrešajo eno osebo.

V Milanu so zaradi izrednih razmer večkrat posredovali gasilci, ki imajo največ dela s prečrpavanjem vode iz kleti, stanovanjskih hiš in podhodov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Neurje je prizadelo tudi večji del dežele Emilija - Romanja. V mestu Parma oblasti pogrešajo eno osebo, v kraju Terenzo pa se je zaradi naraslih voda delno porušil most čez reko Taro.

Oblasti v Benetkah so v ponedeljek sprožile sistem jezov Mose, ki je mesto obvaroval pred poplavami. Raven vode je segala približno 154 centimetrov nad merilno točko, ki je povprečna višina gladine morja. Zaradi takšne gladine morja bi bilo brez sistema jezov poplavljeno celotno zgodovinsko središče mesta.

Zapornice, postavljene na treh vhodih v mesto v Beneški laguni, bi lahko ostale dvignjene še v prihodnjih dneh.

Italijanske oblasti so v pričakovanju močnega neurja v ponedeljek izdale rdeče opozorilo pred neurji za deželo Emilija - Romanja, za Toskano, Benečijo, Ligurijo in Furlanijo - Julijsko krajino pa oranžno.

Hrvaška pomorska policija
Novice Hrvaška pomorska policija pri Umagu rešila slovenskega kajtarja
policija, Hrvaška, hrvaška policija
Novice Zaradi prometne nesreče vložili obtožnico proti predsedniku županije in trem policistom
Italjija. Meja.
Novice Italijani poslali vojsko na mejo s Slovenijo
Vukovar
Novice Župan Vukovarja razburja s spornim obeleževanjem dneva spomina
Ne spreglejte