SiolNET. Novice Svet
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na parlamentarnih volitvah na Portugalskem zmagali socialisti

0,09

termometer

Antonio Costa
Vzporedne ankete kažejo, da so na parlamentarnih volitvah na Portugalskem zmagali socialisti pod vodstvom premierja Antonia Coste. Foto: Reuters

Na današnjih parlamentarnih volitvah na Portugalskem vzporedne ankete kažejo na zmago socialistov pod vodstvom premierja Antonia Coste. Ti naj bi pridobili od 100 do 117 sedežev v 230-članskem parlamentu.

V iztekajočem se mandatu so socialisti vladali brez uradne koalicije, a s podporo Levega bloka (BE) in komunistov (PCP). Vlada pod vodstvom premierja Antonia Coste je zajezdila val gospodarskega okrevanja, ki se je začelo že v času predhodne vlade, in že kmalu ukinila nekatere od varčevalnih ukrepov, tudi reze v plače javnih uslužbencev in pokojnine. Socialisti so poleg tega dvignili minimalno plačo in razveljavili nekatera zvišanja davkov.

Poleg gospodarskih vprašanj so bili med glavnimi temami predvolilne kampanje tudi socialna vprašanja in podnebne spremembe. Migracije, ki so sicer ena od najbolj vročih tem v večini evropskih držav, so bile na Portugalskem komajda predmet razprave, so pa več govorili o izseljevanju. Portugalska ima približno 10,2 milijona prebivalcev, dodatnih 2,2 milijona Portugalcev pa živi v tujini. Večina izseljencev, 1,5 milijona ljudi, živi v drugih evropskih državah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin