Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2017,
10.13

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Malta policija umor

Sreda, 20. 12. 2017, 10.13

6 let, 4 mesece

Na Malti vendarle začetek dokaznega postopka v umoru novinarke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Malta | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred sodnikom v Valletti se je v torek vendarle začela predstavitev dokazov v odmevnem primeru umora novinarke Daphne Caruane Galizie. Policija je med drugim razkrila, da je bila v bližini novinarkinega doma 13 ur pred usodno eksplozijo vključena sumljiva naprava ter da so morilci bombo verjetno sprožili z ladje.

Predstavitev dokazov, ki jih je proti trem obtoženim umora zbrala policija, se je začela z zamudo, saj sta bili dve sodnici, ki so jima najprej zaupali primer, prisiljeni odstopiti, potem ko je prišlo na dan, da ju je umorjena raziskovalna novinarka omenjala v svojem blogu. Pred že tretjim sodnikom je nato delo v torek vendarle steklo in se bo danes nadaljevalo. Po predstavitvi vseh zbranih dokazov bo sodnik odločil, ali je teh dovolj za začetek sojenja.

Kot je na sodišču v torek razkril policijski inšpektor Keith Arnaud, je bila 16. oktobra ob 2. uri zjutraj po lokalnem času - to je 13 ur pred usodno eksplozijo - nedaleč od novinarkinega doma v vasi Bidnija vključena sumljiva naprava. Aktivna je ostala, vse dokler ni bila sprožena z SMS-sporočilom in je eksplodirala ter ubila novinarko. SMS-sporočilo naj bi bilo poslano z morja oziroma z ladje v bližini malteške obale.

Umorjena Caruane Galizia je objavljala zgodbe o domnevni korupciji premierja Josepha Muscata. | Foto: Reuters Umorjena Caruane Galizia je objavljala zgodbe o domnevni korupciji premierja Josepha Muscata. Foto: Reuters

Obtoženi trije stari znanci policije

Umora Caruane Galizie so obtoženi brata George in Alfred Degiorgio ter Vincent Muscat, vsi trije stari znanci policije, ki pa krivdo zanikajo. Policija jim je prišla na sled, potem ko je vzela pod drobnogled na tisoče telefonskih številk, ki so bile povezane s številko, s katere je prišlo SMS-sporočilo, ki je detoniralo bombo. Kot je v torek povedal Arnaud, so telefonu enega od obtoženih prisluškovali že pred umorom.

Poleg tega so nadzorne kamere ob 8. uri zjutraj na dan umora posnele ladjo, ki pripada bratoma Degiorgio, kako je izplula iz pristanišča. Popoldne je bila ladja še vedno na morju, v vmesnem času, torej tudi v času detonacije, pa sodeč po posnetkih ni počela nič posebnega.

Ne ve se, kdo je bil naročnik

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, ni jasno, ali je bil naročnik umora kdo drug in ga je trojica zgolj izvršila.

Caruana Galizia je bila ubita 16. oktobra dopoldne v eksploziji avtomobila, s katerim se je ravno odpeljala od doma. V zadnjem letu je 53-letnica objavljala zgodbe o domnevni korupciji premierja Josepha Muscata in njegovih tesnih zaveznikov. Ta je najprej prišla na dan z objavo milijonov t. i. panamskih dokumentov aprila lani. Novinarka je razkrivala tudi umazane posle vidnih opozicijskih politikov in poslovnežev. Tik pred smrtjo je na svojem blogu objavila, da je situacija "obupna" in da so "barabe povsod" na Malti.

Umor je sprožil proteste in celo opozorila Malti iz EU, ki je v to članico poslala posebno delegacijo, da preuči zadeve. Na pomoč malteški policiji pri preiskavi umora so med drugim prišli agenti ameriškega FBI in Europola.

Najbolj nevarne države za novinarje | Foto: Najbolj nevarne države za novinarje | Foto:

Ne spreglejte