Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
12.55

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 12.55

8 let, 3 mesece

Na Madžarskem sporni zakon o zdravstveni reformi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Madžarski parlament je v ponedeljek sprejel sporni zakon o reformi zdravstvenega zavarovanja, ki predvideva ustanovitev zasebnih zdravstvenih zavarovalnic.

Zakon je ključni del reformnega programa socialističnega premiera Ferenca Gyurcsanyja, s katerim želi zajeziti javne izdatke, zaradi katerih ima Madžarska enega največjih proračunskih primanjkljajev med članicami Evropske unije. V skladu z zakonom bo državno zdravstveno zavarovalnico nadomestilo 22 regionalnih, v katerih bodo lahko imele zasebne zavarovalniške družbe do 49-odstotni delež, država pa 51-odstotni. Madžarska vlada ob tem obljublja, da bo država še naprej zagotavljala univerzalno zdravstveno varstvo. Proti zakonu je v ponedeljek po vsej državi stavkalo več tisoč železniških delavcev, učiteljev in zdravnikov. Za reformo sta v parlamentu glasovali obe levousmerjeni koalicijski partnerici in tako preglasovali poslance treh desnousmerjenih opozicijskih strank, ki so glasovali proti reformi. Za zdravnike in sestre denar iz "hvaležnosti" Podporniki zakona menijo, da bo reforma izboljšala položaj pacientov, ki se sedaj pogosto počutijo obvezane, da zdravnikom in medicinskim sestram na Madžarskem, ki so nemotivirani zaradi slabih plač, iz "hvaležnosti" dajo denar, da bi tako dobili ustrezno zdravniško oskrbo. Kritiki reforme opozarjajo, da k dobičkom usmerjene zasebne zavarovalnice ne bodo želele zavarovati kronično bolnih ali ostarelih oziroma naj bi to storile samo za visoke zneske.

Železničarji stavkali proti reformi

V ponedeljek je na Madžarskem proti zdravstveni reformi stavkalo okoli 3500 železničarjev. Po sprejemu zakona v parlamentu je vodja sindikata madžarskih železničarjev Istvan Gasko razglasil konec stavke. Večina vlakov po podatkih Gaska v ponedeljek na Madžarskem ni vozila, po podatkih madžarskih železnic pa naj bi vozilo več kot 50 odstotkov vlakov. Ponedeljkovi stavki železničarjev se je pridružilo tudi več tisoč zdravnikov in učiteljev po vsej državi.

Hkrati je Gasko napovedal, da se bodo sindikati sedaj obrnili na predsednika države Laszla Solyoma, ki naj bi preprečil, da bi zakon začel veljati. Sindikati naj bi se obrnili tudi na ustavno sodišče in dosegli razpis referenduma o prepovedi zasebnih zdravstvenih zavarovalnic.

Fidesz obljublja razveljavitev reforme Stranka Fidesz, ki v javnomnenjskih raziskavah uživa največjo podporo med madžarskimi strankami, je tudi napovedala, da bo v primeru zmage na parlamentarnih volitvah 2010 razveljavila reformo in ponovno vzpostavila državni monopol.

Ne spreglejte