Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 1. 2009,
8.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 13. 1. 2009, 8.29

8 let, 5 mesecev

Na izraelske vojake streljali iz Jordanije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Patrulja izraelske vojske naj bi bila danes zgodaj zjutraj tarča strelskega napada z ozemlja sosednje Jordanije, pri čemer pa ni bil nihče ranjen.

Jordanija je sporočila, da o incidentu ne ve ničesar in podvomila v izraelsko različico dogodkov. Jordanija trdi, da je šlo le za nesrečen slučaj Neimenovani vladni vir iz Amana je ob tem dejal, da na območju ob meji z Izraelom včasih streljajo lovci, in omenil možnost, da ni šlo za vojaški incident, ampak zgolj nesrečen slučaj. Pred samo dvema dnevoma je do podobnega incidenta prišlo na meji s Sirijo, ko je neznani napadalec s sirskega ozemlja streljal na izraelske vojake in civiliste ob meji. Tudi takrat ranjenih ni bilo.

Panika med prebivalci mesta Gaza Kljub prizadevanjem za prekinitev sovražnosti se boji na območju Gaze nadaljujejo, po poročanju tamkajšnjih novinarjev pa celo stopnjujejo. Po navedbah prebivalcev mesta so preživeli eno najhujših noči v ofenzivi, ki traja že 18. dan.

Izraelske kopenske sile se na ulicah gosto poseljenega mesta Gaza spopadajo z borci Hamasa in prodirajo vse globlje v mesto, kar sproža paniko med prebivalci. Doslej naj bi vojaki prodrli najdlje v južno sosesko Tel Hava, kakšen kilometer in pol od centra mesta.

Ponoči kar 60 napadov Izraelsko letalstvo je medtem ponoči izvedlo kakih 60 napadov na Gazo, med drugim na nek hotel, hišo in mošejo, v katerih so se zadrževali pripadniki Hamasa. V nočnih bojih je bilo po navedbah izraelske vojske ubitih ali ranjenih 30 Hamasovcev, trije izraelski vojaki so bili ranjeni. Izrael je danes zadelo osem palestinskih raket.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je Izrael medtem danes obtožil, da skuša "izbrisati" Palestince v Gazi. "To je 18. dan izraelske agresije proti našim ljudem, ki postaja z vsakim dnem, ko število žrtev narašča, bolj kruta ... Izrael nadaljuje s to agresijo, da tam izbriše naše ljudi," je ob začetku zasedanja izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) dejal Abas.

Varnostni svet znova razpravljal o Gazi O nadaljevanju spopadov na območju Gaze je v noči na torek vnovič razpravljal Varnostni svet Združenih narodov, generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je obe strani v konfliktu znova pozval k spoštovanju resolucije, ki jo je VS ZN sprejel minuli petek.

Obe strani je tudi pozval, naj takoj sprejmeta egiptovsko pobudo za prekinitev ognja. To pomeni, da bi moral Hamas ustaviti raketiranje Izraela, slednji pa ofenzivo na območju Gaze.

Evropski komisar Michel: Izrael krši mednarodno pravo Evropski komisar za razvoj in človekoljubno pomoč Louis Michel je Izrael obtožil, da pri svoji ofenzivi na območju Gaze očitno krši mednarodno humanitarno pravo. Trditev, ki jo je izrekel za belgijski časnik La Libre, je Michel utemeljil na ocenah strokovnjakov, številu civilnih žrtev ofenzive in težavah pri dostavljanju humanitarne pomoči Palestincem v Gazi. Obenem je ocenil, da je dejanja Izraela še toliko težje sprejeti, ker gre za demokratično državo.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je medtem vse vpletene strani, še posebej Izrael, pozval, naj humanitarnim delavcem omogoči neoviran dostop do ranjenih v Gazi.

Na obisk na palestinska ozemlja in v Izrael pa je prispel predsednik ICRC Jakob Kellenberger, ki naj bi se v prihodnjih treh dneh sestal s predstavniki Izraelcev in Palestincev ter obiskal bolnišnico Al Šifa v Gazi, kjer od začetka minulega tedna delujejo zdravniki Rdečega križa.

Izraelski vojaki streljali na vozila Rdečega polmeseca Kot opozarjajo humanitarne organizacije, tudi Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA), so številni ranjeni na območju Gaze prepuščeni sami sebi, saj humanitarni delavci do njih zaradi nenehnih spopadov ne morejo priti. Ker reševalna vozila ne dobijo potrebnih dovoljenj za vožnjo, jih ne morejo niti prepeljati do bolnišnic. Švedski Rdeči križ je celo sporočil, da so izraelski vojaki namerno streljali na reševalna vozila Rdečega polmeseca.

Ne spreglejte