Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 8. 2024,
13.36

Osveženo pred

2 uri, 31 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,09
Hrvaška vremenska napoved vreme

Natisni članek

Nedelja, 18. 8. 2024, 13.36

2 uri, 31 minut

Na Hrvaškem oranžno opozorilo. Kdaj in kje bo nevihtno dogajanje najbolj burno? #animacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,09

Prihod hladnejšega in vlažnega zraka z Atlantika na pregreto zračno maso bo po poročanju portala IstraMet zagotovo povzročil močne lokalne nevihte. Hrvaški Državni hidrološko-meteorološki zavod (DHMZ) je izdal oranžno opozorilo zaradi močnih neviht. Zgornja animacija prikazuje predvideno gibanje neviht. Izračuni so narejeni z enim izmed meteoroloških modelov in predstavljajo približek vremenskega dogajanja. Za natančnejšo kratkoročno napoved priporočamo sprotno spremljanje radarske slike padavin.

Oranžno opozorilo zaradi neurij in nalivov

Državni hidrološko-meteorološki zavod je za jutri za celotno državo izdal oranžno vremensko opozorilo zaradi močnih neviht, za vse regije z izjemo osiješke še opozorilo pred obilnimi padavinami.

Podobno kot v večjem delu Slovenije so tudi tla na Hrvaškem izsušena. Ko na taka tla v kratkem času pade velika količina padavin, tla ne uspejo sproti vpiti vse vode. Čeprav se morda sliši protislovno, prav zato na sušnih tleh ob obilnih padavinah lažje nastanejo poplave kot na namočenih tleh.

Hrvaški državni meteorologi so za nedeljo za vse obmorske regije izdali oranžno opozorilo zaradi možnosti močnih neviht. Za ponedeljek so v oranžno obarvali celotno državo. | Foto: DHMZ Hrvaški državni meteorologi so za nedeljo za vse obmorske regije izdali oranžno opozorilo zaradi možnosti močnih neviht. Za ponedeljek so v oranžno obarvali celotno državo. Foto: DHMZ

Pihal bo močan veter, možna je tudi toča

Poleg lokalno obilnega dežja je možna tudi toča, zato ni mogoče izključiti nastanka gmotne škode.

Zapihal bo zmerni severovzhodni in severni veter. Na Jadranu bosta pihala vzhodnik in burja. Pod Velebitom bo ta močna, napoveduje DHMZ.

Poletja še ni konec, le temperature bodo zmernejše

Čeprav se bodo temperature zraka začasno znižale, nas bo že sredi tedna pričakalo vroče vreme. Nadpovprečno toplo bo verjetno kar do konca meseca, napovedujejo pri DHMZ.

Vendar pa pojav temperaturnih ekstremov in temperatur blizu 40 stopinj Celzija ni več zelo verjeten. Tudi ponoči bodo temperature znosnejše, napovedujejo hrvaški državni meteorologi.

Ne spreglejte