SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na bostonskem eksplozivu našli nov DNK - in sicer ženski

2

termometer

Preiskava je pokazala, da je na ostankih eksploziva, uporabljenega na bostonskem maratonu, mogoče najti še dodaten vzorec ženskega DNK-ja. Agenti so medtem obiskali tudi hišo staršev vdove osumljenca.

Preiskovalci glede najdenega DNK-dokaza opozarjajo, da so kakršnikoli sklepi še prenagli in da je treba počakati na dodatne analize. Novica o novih DNK-dokazih je v javnost prišla na dan, ko so agenti FBI-ja obiskali hišo staršev žene pokojnega osumljenca Tamerlana Carnajeva, Katherine Russel, in iz nje odnesli nekaj vreč. Vdova ne daje izjav, njeni starši vztrajajo, da sodeluje v preiskavi, o bombnem napadu pa ni imela informacij.

Mama in sin razpravljala o džihadu Enako trdijo tudi družinski člani bratov Carnajev, na čelu z mamo Zubejdat, ki pravi, da sta njena sinova nedolžna in da gre pri vsem skupaj za ameriško zaroto. Ameriški mediji poročajo, da so ruski zvezni policisti leta 2011 snemali pogovor med Tamerlanom in mamo, med katerim naj bi razpravljala o sveti islamski vojni. FBI naj bi leta 2011 opravil pogovor z obema, vendar ni odkril nič obremenilnega.

Zubejdat je v dneh pred bombnim napadom v Bostonu 15. aprila nenehno komunicirala s Tamerlanom iz Dagestana, vendar trdi, da ni vedela ničesar o pripravah na kakšen napad. Možnost vrnitve v ZDA je zavrnila, ker se boji, da jo bodo aretirali. Njen mož Anzor Carnajev naj bi bil trenutno v moskovski bolnišnici, kjer ga zdravijo zaradi povišanega krvnega pritiska.

Nadaljuje se tudi preiskava o Tamerlanovem obisku Dagestana leta 2012. Takrat je za pol leta obiskal očeta, mama pa je bila tisti čas v ZDA. V Dagestan je odpotovala šele po sinovi vrnitvi. Od tam sta z Anzorjem pred kratkim odšla v Moskvo, kjer sta zdaj.

Džohar Carnajev dobil novo odvetnico Preživeli brat umrlega Tamarelana Džohar Carnajev je medtem dobil dodatno pravno pomoč. Sodnica Marianne Bowler je odobrila pridružitev znane odvetnice proti smrtni kazni Judy Clarke k dozdajšnji ekipi odvetnikov po službeni dolžnosti, ki Carnajeva zastopajo zastonj.

Clarkova je do zdaj smrtne kazni ubranila številne znane zločince. Med njimi pošiljatelja pisemskih bomb Teda Kaczynskega, bombnega napadalca na olimpijskih igrah v Atlanti in terorista, ki je napadal klinike za splave, Erica Roberta Rudlpha ter množičnega morilca na političnem zborovanju kongresnice Gabrielle Giffords v Tucsonu Jareda Loughnera.

Džohar Carnajev je obtožen uporabe orožja za množično uničenje, za kar mu grozi smrtna kazen po zvezni zakonodaji. Bombni napad na bostonskem maratonu je zahteval tri življenja, po zadnjem štetju pa je bilo ranjenih skupaj 264. Še dva policista sta umrla pozneje v spopadu z obema bratoma.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin