SiolNET. Novice Svet
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Muskov Neuralink dobil dovoljenje za testiranje možganskih vsadkov na ljudeh

0,15

termometer

Elon Musk | Musk je napovedal, da bo podjetje poskušalo z vsadki povrniti ljudem določene sposobnosti, ki so jih izgubili, na primer uporabo mišic ali vid. "Čeprav se sliši čudežno, smo prepričani, da je mogoče nekomu, ki ima pretrgano hrbtenjačo, povrniti funkcionalnost celotnega telesa," je dejal Musk. | Foto: Guliverimage
Musk je napovedal, da bo podjetje poskušalo z vsadki povrniti ljudem določene sposobnosti, ki so jih izgubili, na primer uporabo mišic ali vid. "Čeprav se sliši čudežno, smo prepričani, da je mogoče nekomu, ki ima pretrgano hrbtenjačo, povrniti funkcionalnost celotnega telesa," je dejal Musk. Foto: Guliverimage

Podjetje Neuralink Elona Muska je v četrtek sporočilo, da je dobilo dovoljenje ameriških regulatorjev za testiranje svojih možganskih vsadkov na ljudeh, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Cilj, ki ga želijo doseči, je človeškim možganom s pomočjo vsadka omogočiti neposredno komunikacijo z računalniki in drugimi napravami.

"Z navdušenjem sporočamo, da smo prejeli dovoljenje za začetek našega prvega kliničnega preizkusa na človeku," so pri podjetju Neuralink zapisali v objavi na družbenem omrežju Twitter, katerega lastnik Elon Musk je tudi ustanovitelj in lastnik Neuralinka.

Dodali so, da je dovoljenje ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) za prvo klinično študijo na človeku "pomemben prvi korak" za njihovo tehnologijo, ki naj bi možganom omogočila neposredno povezavo z računalniki, kot je na predstavitvi decembra lani povedal Musk.

Fortrade_1 Posel danes Elon Musk razkril načrte za dva nova avtomobila

S pomočjo kirurškega robota del lobanje nadomestijo z vsadkom

"Trdo smo delali, da bi bili pripravljeni na prvi vsadek, ki bi ga preizkusili na ljudeh, in seveda želimo biti zelo previdni in prepričani, da bo naprava dobro delovala, preden jo vsadimo v človeka," je takrat dejal.

Prototipe naprave Neuralink, ki so veliki kot kovanec, so že uspešno vgradili v lobanje opic, tehnologijo pa so preizkusili tudi na prašičih.

Neuralink deluje tako, da s pomočjo kirurškega robota del lobanje nadomestijo z vsadkom, njegove žice pa vstavijo na določena mesta v možganih. Po Muskovih besedah vsadek beleži živčno aktivnost in informacije prek signala Bluetooth posreduje v napravo, kot je pametni telefon.

Emanuel Macron, Elon Musk Novice Musk v Franciji napovedal veliko verjetnost znatnih naložb

Prepričani so, da lahko nekomu povrnejo funkcionalnost celotnega telesa

Musk je napovedal, da bo podjetje poskušalo z vsadki povrniti ljudem določene sposobnosti, ki so jih izgubili, na primer uporabo mišic ali vid. "Čeprav se sliši čudežno, smo prepričani, da je mogoče nekomu, ki ima pretrgano hrbtenjačo, povrniti funkcionalnost celotnega telesa," je dodal.

Poleg možnosti zdravljenja nevroloških bolezni naj bi bil Muskov končni cilj zagotoviti, da umetna inteligenca ne bo intelektualno preobremenila ljudi, poroča AFP. Strokovnjaki in znanstveniki glede njegove vizije simbiotičnega združevanja človeških možganov in visoko zmogljivega računalništva ostajajo previdni.

Elon Musk Digisvet Musk napovedal video- in avdioklice prek Twitterja
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin