Četrtek,
30. 9. 2021,
14.01

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

109

Natisni članek

dezinformacije cepiva COVID-19 YouTube

Četrtek, 30. 9. 2021, 14.01

2 leti, 7 mesecev

Močan udarec za vse, ki širijo proticepilske laži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

109

Cepljenje | Nova pravila bodo zahtevala odstranitev vseh posnetkov z YouTuba, katerih vsebina je povezana z lažno nevarnostjo cepiv oziroma s sporočili, da ta povzročajo kronične bolezni.  | Foto Reuters

Nova pravila bodo zahtevala odstranitev vseh posnetkov z YouTuba, katerih vsebina je povezana z lažno nevarnostjo cepiv oziroma s sporočili, da ta povzročajo kronične bolezni.

Foto: Reuters

Portal YouTube bo prepovedal vse proticepilske videoposnetke in druge dezinformacije, povezane s cepivi proti bolezni covid-19.

YouTube je kot ena od prvih platform napovedal, da bo zaostril svojo politiko glede dezinformacij, povezanih s koronavirusom, saj se na internetu širijo mnoge napačne informacije o cepljenju in samem cepivu, poroča Independent.

Ustavno sodišče
Novice Janša: za nove smrti zaradi covid-19 bo soodgovorno ustavno sodišče
Uroš Urbanija, Bojan Veselinovič
Novice Urbanija: Ker Veselinovič ni imel več argumentov, je raje odstopil #video

Več kot 130 tisoč posnetkov je bilo že odstranjenih

Google, ki je lastnik te videoplatforme, je napovedal, da bo odstranil vse videoposnetke, ki delijo napačne informacije o koronavirusu ali cepivih oziroma o vsem, kar je povezano z njimi. Več kot 130 tisoč posnetkov je bilo že odstranjenih s platforme, še več drugih, ki delijo napačne informacije o cepivu ali druge napačne trditve, pa bodo še odstranili.

Novice Včerajšnji naliv eden najhujših v slovenski zgodovini #video

Dopustili bodo nekaj izjem

Nova pravila bodo tako zahtevala odstranitev vseh posnetkov, katerih vsebina je povezana z lažno nevarnostjo cepiv oziroma s sporočili, da ta povzročajo kronične bolezni. Gre predvsem za vsebine, ki govorijo o tem, da cepiva povzročajo avtizem, rakava obolenja ali neplodnost oziroma da so v cepivih prisotne druge substance, s katerimi bi ljudem, ki so prejeli določena cepiva, tudi sledili.

Iz YouTuba so še sporočili, da bodo veljale določene izjeme za posnetke, ki na primer prikazujejo zgodovino cepljenj in drugih programov, povezanih s cepivi, ter osebna pričevanja, ki se nanašajo na cepiva. Zapisali so še, da je posodobitev politike objav glede cepiv zelo pomembna, saj bodo tako lahko svojim uporabnikom in širši skupnosti na YouTubu še naprej omogočali zelo kakovostne informacije.

S prepovedjo proticepilskih vsebin je YouTube naredil še korak naprej od družabnih omrežij Facebook in Twitter, ki sta v preteklosti tovrstne zmotne vsebine že odstranjevala. Največ zmot in neutemeljenih trditev se je sicer na omenjenih platformah pojavljalo v zvezi z zdravilom ivermektin, ki naj bi bilo učinkovito zoper covid-19.

Marca letos je Twitter med drugim naznanil, da bodo sledile kazni za tiste, ki bodo še naprej širili laži o virusu in cepivih, a nekateri profili, predvsem zelo priljubljenih proticepilskih aktivistov, so zaradi politike "petih napak" kljub vsemu ostali odprti.

Kako nastane laž o cepljenju

Kako nasprotniki cepljenja na družabnih omrežjih širijo laži, so pred kratkim razkrili na r/slovenia, slovenskem kanalu najbolj obiskanega spletnega foruma Reddit, kjer so razkrinkali laž goreče slovenske nasprotnice ukrepov in cepljenja proti bolezni covid-19, ki trdi, da ji je po prejetju cepiva umrla mama.

Uporabnica (njeno ime hranimo v uredništvu) je v komentarju na družbenem omrežju Facebook tako pred kratkim zapisala, da je njena mama po cepljenju umrla v domu za starejše občane. 

a | Foto:

Toda mama uporabnice je umrla 22. novembra 2020 (oziroma najkasneje do tega datuma, ko je na Facebooku nastala spodnja javna objava).

To je bilo več kot dva tedna pred 8. decembrom 2020, ko je bila v Veliki Britaniji cepljena Margaret Keenan, verjetno prva oseba na svetu, ki je prejela prvo pogojno odobreno cepivo (Pfizer/BioNTech) proti bolezni covid-19.

s | Foto:

V Sloveniji smo prebivalce domov za starejše začeli proti bolezni covid-19 cepiti šele 27. decembra lani, torej več kot mesec dni po smrti uporabničine mame. 

Uporabnica v objavi 22. novembra lani za smrt svoje mame tudi ni krivila cepljenja oziroma ga sploh omenjala. Kot je razvidno iz nadaljnjih komentarjev pod objavo, je posredno krivdo za smrt svoje mame pripisala nošnji zaščitne maske.

Mama je, sodeč po vsebini objave, sicer umrla za posledicami bolezni covid-19, ki se je razširila med stanovalci doma za starejše občane, v katerem je bivala. 

Avstrijski proticepilci v deželni parlament
Da lahko proticepilci, ki prek družbenih omrežij delijo svoje ideje, postanejo zelo vplivni, kaže tudi nedavni primer Avstrije, kjer se je proticepilska stranka MFG z okoli sedmimi odstotki prejetih glasov na deželnih volitvah uvrstila v parlament Zgornje Avstrije. Več o tem lahko preberete tukaj.
Posledice neurja v Ljubljani 29.9.2021.
Novice Ljubljanski gasilci opravili skoraj 400 intervencij, ekipe so še na terenu #video
covid
Novice To so zadnje številke o koronavirusu v Sloveniji