Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2013,
13.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mirjana Sanader Ivo Sanader

Ponedeljek, 2. 12. 2013, 13.23

8 let

Mirjana Sanader: Mož je strastno zbiral umetnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mirjana Sanader, žena Iva Sanaderja, je zanikala trditve tožilstva, da so veliko družinsko premoženje pridobili na nepošten način od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Mirjana Sanader je nasprotovala odločitvi svojega moža, ki je v Avstriji ustanovil HDZ, da bi se v začetku devetdesetih let vrnila na Hrvaško.

V nadaljevanju sojenja v korupcijskem primeru Fimi-media je danes pričala Mirjana Sanader, žena nekdanjega hrvaškega premiera in predsednika HDZ Iva Sanaderja. Zanikala je trditve tožilstva, da so veliko družinsko premoženje pridobili na nepošten način od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko sta se iz Avstrije vrnila na Hrvaško.

"Bil je marljiv in podjeten" "Bil je marljiv in podjeten, zelo dobro je zaslužil," je Mirjana Sanader opisala svojega moža med njunim bivanjem v Avstriji. Na pobudo, naj pojasni izvor 47.700 evrov na družinskem računu v neki avstrijski banki, je spregovorila, da to ni "nič nenavadnega", saj sta poročena 30 let in sta v tem času delala in ustvarjala.

Povedala je, da sta v Avstriji doktorirala na univerzah in da je bil Ivo Sanader solastnik podjetja. Nasprotovala je odločitvi svojega moža, ki je v Avstriji ustanovil HDZ, da bi se v začetku devetdesetih let vrnila na Hrvaško. Povedala je, da so po vrnitvi začeli vlagati v nepremičnine in da je njen mož strastno zbiral umetniška dela, še preden sta se spoznala.

"Takrat sva imela kapital, ki je zagotavljal varnost. Imela sva službi, ki sta ustrezali najini izobrazbi, in sva dobro zaslužila v vseh teh letih, dokler nam tožilstvo ni vsega odvzelo," je še dodala. Sodišče je namreč med sojenjem zamrznilo vse premoženje družine Sanader.

Ko je Barišić prinesel denar, je ni bilo doma Mirjana Sanader je povedala, da je ni bilo doma, ko naj bi soobtoženec njenega moža, nekdanji direktor carine in blagajnik HDZ Mladen Barišić, prinesel denar. Tega naj bi domnevno odtujili iz javnih podjetij in državnih institucij prek oglaševalske agencije Fimi-media. Ni pa zanikala, da jih je Barišić obiskoval.

Povedala je, da so policisti varovali njihovo hišo, ko je bil Sanader premier, in da "zelo dobro vedo, kdo vse je prihajal na obiske in kaj je prinesel".

Mirjanin oče znova bolan Danes bi moral pričati tudi oče Mirjane Sanader, Ivo Šarić, a se je znova opravičil zaradi bolezni. Sodni izvedenec je na podlagi dokumentacije ocenil, da Šarićevo zdravstveno stanje ni ovira za prihod na sodišče. Sodnica Ivana Čalić je zato odredila, da mora Šarića na obravnavo pripeljati policija.

Hrvaški mediji so poročali, da je Šarić med preiskavo bremenil zeta, da ga je prevaral ter na njega prepisal vredne nepremičnine in nakazal denar v banke. Zaradi bolezni se je opravičila tudi Sanaderjeva mati, tudi ona bi morala pričati danes.

Hčerki Mirjane in Iva Sanaderja sta prejšnji teden izkoristili zakonsko možnost in zavrnili pričanje proti očetu.

Sanader je obtožen, da je organiziral skupino, ki je odtujila najmanj deset milijonov evrov. Na zatožni klopi je tudi HDZ kot pravna oseba, ker naj bi del denarja končal v njenih črnih skladih, domnevno so ga uporabljali za financiranje predvolilnih kampanj.

Ne spreglejte