Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
27. 9. 2013,
22.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Frank Stronach milijarder volitve

Petek, 27. 9. 2013, 22.33

7 let, 12 mesecev

Milijarder, ki želi biti politik

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Frank Stronach ima za seboj zelo uspešno poslovno pot. Kanadski milijarder avstrijskih korenin je lani popestril avstrijsko politiko in ustanovil stranko, ki ji napovedujejo vstop v državni parlament.

Uspešen poslovnež je zajadral v avstrijske politične vode in jih takoj razburkal. Bogataš je nič kaj skromno napovedal, da bo ustanovitev njegove stranke zapisana v zgodovino. Napovedal je radikalno prevetritev avstrijske politike do skupne evropske valute, to je označil za pošast. Prepričan je, da bi morala Avstrija izstopiti iz evroobmočja, kot alternativo izstopu pa predlaga, da bi članice obdržale skupno valuto, a bi imela vsaka svoj menjalni tečaj. "Sem za močno Evropo, vendar brez skupne valute," je dejal uspešni poslovnež in dodal: "Dolgovi so slabi … Vsak kmet ve, da bo, če bo porabil več denarja, kot ga zasluži, prej ali slej izgubil kmetijo." Napovedal je še boj proti sistemu in skorumpiranim politikom, uravnoteženje proračuna, zmanjšanje birokracije za 10 odstotkov v prihodnjih petih letih, poenostavitev davčne zakonodaje in enotno, 20-odstotno davčno stopnjo ter zmanjšanje števila poslancev in omejitev poslanskih mandatov, da bi se izognili "profesionalnim politikom".

Samoustvarjeni milijarder Stronach ima po podatkih avstrijskega tednika Format pod palcem 3,9 milijarde evrov in je tako šesti najbogatejši Avstrijec. Bogastvo si je ustvaril v Kanadi, kamor je emigriral po drugi svetovni vojni. Rodil se je kot Franz Strohsack na avstrijskem Štajerskem v družini staršev iz delavskega razreda. Njegovo otroštvo sta zaznamovali velika depresija in druga svetovna vojna. Kljub judovskim koreninam se je izognil koncentracijskemu taborišču. Pri 14 letih je pustil šolo in delal kot vajenec pri izdelovalcu orodja in barve, preden je leta 1954 odšel v Kanado. Najprej je opravljal vsako delo, ki ga je dobil – pomivanje posode, pobiranje golf žogic, razstavljanje avtomobilov na dele – nato pa je najel majhno garažo in začel svoj posel (spal je kar v kotu garaže). Dve leti pozneje je zanj delalo 20 ljudi. Ustanovil je koncern Magna, enega od najpomembnejših dobaviteljev v avtomobilski industriji, ki po podatkih Forbesa letno proda za 30 milijard dolarjev delov.

Strokovnjak na gospodarskem področju Leta 1988 mu je spodletel poskus preboja v kanadsko politiko kot kandidatu liberalne stranke, več uspeha je imel letos na deželnih volitvah s svojo stranko Tema Stronach. Na njegovi listi je preboj v koroški deželni zbor uspel tudi koroškemu Slovencu Aloisu Dolinarju. Ta se je milijarderjevi stranki pridružil, "ker je bilo treba takrat na Koroškem nekaj spremeniti, ker tako, kot je bilo, ni moglo več biti", je povedal. Stronach ga je prepričal, ker je "dokazal, da je absolutno strokovnjak na gospodarskem področju. Tudi njegove ideje, misli, ta nov veter, ki ga je prinesel v politiko, so me prepričali. Gre za povsem razumske zadeve, za zdravo pamet, da se država pač ne more zadolževati do onemoglosti, ampak je treba ukrepati že prej. Davke je treba tako prikrojiti, da so te davčne stopnje razumljive vsakemu človeku, da lahko tudi vsak človek, ki nima ne vem kakšne izobrazbe, izpolni davčno napoved". Dolinarja je Stronach pritegnil tudi zaradi boja proti korupciji: "Ta je tako na Koroškem kot na zvezni ravni prisotna, da ne govorim o Sloveniji."

Stronachovi javni nastopi niso bili najbolj uspešni, avstrijski mediji so jih označili za najslabše od vseh kandidatov. Podpora mu je upadla: z 12 odstotkov ob ustanovitvi stranke pred enim letom na šest odstotkov, kar je nad parlamentarnim pragom, a precej pod zastavljenim ciljem 15 odstotkov. Da prvo ime stranke nima karizme, priznava tudi Dolinar: "Stronach je predvsem gospodarstvenik. Premišljen, njegove odločitve niso odločitve ad hoc, ampak premišljene. Tisto, kar odloči, ni neumno, je premišljeno in dobro. Karizmatična osebnost tako ni in tudi ne prihaja iz okolja, ki bi ga lahko videli kot karizmatično, ampak iz globoko ekonomskega okolja, s scene, na kateri karizme ni mogoče najti nikjer na svetu." Dolinar zaradi tega ni zaskrbljen, prepričan je, da se bo stranki uspelo prebiti v parlament. Poleg tega, dodaja, je stranka na Facebooku še vedno številka ena, daleč pred drugimi.

V politiko, ker ima vest Milijarder, ki se lahko pohvali s prijatelji, kot sta nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton in televizijski voditelj Larry King, je v svojo stranko vložil 25 milijonov evrov. Ta je prijazna do podjetij, pravi Dolinar. "Gre za socialno-ekonomsko stranko, za stranko, ki se spozna na gospodarsko področje, vedno pa je prisoten tudi socialni vidik." Zakaj je Stronach pri svojih letih, ko bi se večina ljudi odločila za pokoj, vstopil v politiko? "Ker imam vest," je odvrnil za avstrijske medije. "Ko bodo moji vnuki vprašali: 'Dedek, si kdaj naredil kaj dobrega za človeštvo,' bom lahko odvrnil: 'Poskusil sem.'"

Ne spreglejte