Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 2. 2016,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti

Sobota, 6. 2. 2016, 13.37

8 let

Migrantski tok se bo okrepil, "slovenska pobuda zelo dobro sprejeta"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zunanji ministri EU so na neformalnem zasedanju v Amsterdamu opozarjali, da se bo tok beguncev in migrantov verjetno še okrepil.

Razloga za ponovno okrepitev toka beguncev in migrantov bosta nova ofenziva na sirski Alep in začetek pomladi.

Zunanji minister Karl Erjavec je v Amsterdamu predstavil slovensko pobudo o krepitvi nadzora na meji med Makedonijo in Grčijo, ki je bila po njegovih besedah dobro sprejeta in ima polno podporo. Slovenija poleg krepitve nadzora na grško-turški in grško-makedonski meji v pobudi izpostavlja tudi potrebo po opredelitvi skupnih meril za sprejemanje oziroma vračanje prebežnikov na meji.

Makedonija si želi več pomoči Makedonski zunanji minister Nikola Poposki je medtem v Amsterdamu pozval k še več pomoči Makedoniji za zagotovitev ustreznega nadzora na meji z Grčijo. Makedonija po njegovih besedah potrebuje še več policistov in opreme. Pozvala je k do 400 policistom, za zdaj jih je prišlo precej manj od te ciljne številke.

"Prvič takšen odkrit pogovor" Ob robu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov unije in njihovih kolegov iz kandidatk za članstvo je bil poseben sestanek ministrov držav na balkanski migracijski poti.

Slovenski minister je izpostavil, da so imeli danes prvič dejansko zelo transparentno, odprto in odkrito razpravo o migracijski krizi, kar doslej ni bil običaj. To je po njegovi oceni tudi zasluga slovenske pobude in intenzivnega dela nizozemskega predsedstva.

Po neuradnih informacijah naj bi se najbolj iskrilo med Grčijo in Avstrijo. Neuradno je bilo sicer v Amsterdamu slišati komentarje, da se nekateri obnašajo, kot da niso s tega planeta, saj še vedno ne dojemajo razsežnosti problema begunske oziroma migracijske krize.

Avstrija Slovenije ni obvestila, a "sodelovanje je na visoki ravni" Slovenski minister je na kratko govoril z avstrijskim kolegom Sebastianom Kurzem, ki po Erjavčevih besedah prav tako podpira slovensko pobudo, zlasti stališče, da bi bilo treba pomagati Makedoniji pri krepitvi nadzora na meji z Grčijo. Avstrija ima po njegovih besedah podobna stališča kot Slovenija.

Po petkovih kritikah Avstrije, ker Slovenije ni pravočasno obvestila o dnevnih omejitvah, je minister danes izpostavil, da na splošno lahko reče, da je sodelovanje z Avstrijo na visoki ravni in da ni nobenih težav. S Kurzem sta se po njegovih navedbah dogovorila, da se bosta sproti obveščala.

Avstrijski kancler Werner Faymann je medtem dejal, da naj agencija EU za nadzor zunanjih meja Frontex migrante, ki jih ustavi na njihovi poti proti Grčiji, pošlje direktno nazaj v Turčijo. Vse te ljudi je treba rešiti, a jih takoj zatem poslati nazaj, meni Faymann.

Erjavec pričakuje boljše sodelovanje s Hrvaško Erjavec se je v Amsterdamu srečal tudi z novim hrvaškim kolegom Mirom Kovačem in ga povabil na obisk v Ljubljano. Slovenski minister pričakuje boljše sodelovanje s Hrvaško pri soočanju z migracijsko krizo, saj so interesi držav enaki, sicer pa si ne obeta kakšnih močnejših premikov v drugačno politiko.

Ne spreglejte