Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 1. 2015,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grčija Angela Merkel

Sobota, 31. 1. 2015, 11.30

8 let

Merklova vztraja: Novega delnega odpisa grškega dolga ne bo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemška kanclerka Angela Merkel je zavrnila možnost novega delnega odpisa dolga Grčiji.

Evropa pa bo s to ranljivo evrsko državo, če bo izvajala reforme in varčevalne ukrepe, še naprej solidarna, je opozorila za današnjo izdajo nemškega časnika Hamburger Abendblatt.

Ni spremenila pričakovanj do Aten Merklova je spomnila, da se je obsežen delni odpis grškega dolga od zasebnih vlagateljev zgodil že pred tremi leti. "Novega delnega odpisa ne pričakujem," njene besede za nemški časnik povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kanclerka ni spremenila pričakovanj od Aten. "Evropa bo še naprej solidarna z Grčijo, tako kot je bila z drugimi državami, prizadetimi v krizi, ki so izvajale reforme in varčevalne ukrepe," je napovedala.

Grški finančni minister pohitel v Pariz iskati zaveznike Grški finančni minister Janis Varufakis se je na obisk v Pariz namesto v ponedeljek, kot je bilo predvideno, odpravil že danes, so sporočili iz njegovega urada. Nova grška vlada s tovrstnimi obiski išče zaveznike za svojo protivarčevalno politiko.

Varufakis se bo s predstavniki francoske vlade, ministroma za finance in gospodarstvo Michelom Sapinom in Emmanuelom Macronom, sestal v nedeljo. V ponedeljek naj bi nato odpotoval v London in v torek v Rim.

Zavrnili nadaljnje sodelovanje s trojko Nova grška vlada, na čelu katere je vodja levičarske stranke Siriza Aleksis Cipras, je v petek na srečanju s šefom evroskupine Jeroenom Dijsselbloemom v Atenah zavrnila nadaljnje sodelovanje s trojko mednarodnih posojilodajalcev - Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in Mednarodnim denarnim skladom (IMF).

Iz Aten slišati spravljivejše tone Danes je iz Aten slišati spravljivejše tone. Premier Cipras je dejal, da njegova vlada ne išče konflikta, ampak le potrebuje "čas, da se nadiha". "Nobena stran ne išče konflikta in nikoli ni bil naš namen enostransko ukrepati glede grškega dolga," je povedal Cipras. "Naš skupen interes je ekonomska stabilnost in okrevanje za naš skupen dom, Evropo," je dodal in poudaril, da vladni načrti za prekinitev bolečih reform v Grčiji ne pomenijo neizpolnjevanja zavez do posojilodajalcev.

"Ne gre za vprašanje vzemi ali pusti oziroma kdo bo prvi pomežiknil" Tudi finančni minister Varufakis je v petek zvečer za britanski BBC povedal, da si njegova vlada želi le "razumne razprave" s posojilodajalci. "Ne gre za vprašanje vzemi ali pusti oziroma kdo bo prvi pomežiknil," je dejal. "Partnerje prosimo za nekaj kratkih tednov, v katerih bomo lahko sestavili zelo pametne in razumne predloge, ki imajo en cilj - zminimizirati ceno te krize za povprečnega Evropejca," je dodal.

Poleg Varufakisa se bo prihodnji teden pri evropskih partnerjih mudil tudi Cipras. V torek in sredo bo obiskal Italijo in Francijo, kjer se bo sestal z italijanskim premierjem Matteom Renzijem in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

Ne spreglejte