Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
7.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor Nemčija

Četrtek, 25. 4. 2013, 7.14

7 let, 12 mesecev

Merklova Pahorja opozorila na birokratske ovire v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski predsednik Borut Pahor je v pogovoru s svojim gostiteljem, nemškim predsednikom Joachimom Gauckom znova izrazil prepričanje, da je Slovenija v realnem času sposobna sama rešiti svoje težave.

Dodal je še, da naša država potrebuje le razumevanje in ne denarja, nemške partnerje pa povabil k vlaganju v Slovenijo.

Pahor, ki se mudi na delovnem obisku v Nemčiji, je poudaril, da varčevanje ostaja temelj konsolidacije javnih financ, prav tako bo Slovenija nadaljevala s strukturnimi reformami, ki bodo povečale konkurenčnost gospodarstva in izboljšale investicijsko okolje. Slovenski predsednik je zato nemške partnerje povabil k investiranju v Slovenijo, tudi v luči predvidene privatizacije, so sporočili iz Pahorjevega urada.

"Potrebna nadaljnja integracija Evrope" Predsednika sta govorila tudi o aktualnih evropskih temah in posvetila veliko pozornost razvoju Evrope in njeni prihodnosti, pri čemer sta se strinjala, da je potrebna nadaljnja integracija Evrope skozi strukturiran dialog, ki bo Evropo približal državljanom. Sogovornika sta se dotaknila tudi evropske perspektive Zahodnega Balkana in ocenila, da je potrebno vzpodbujati politični dialog med državami, ki bo omogočil spravo in ustvarjal vzdušje, v katerem bo mogoče reševati preostala odprta vprašanja.

Gauck, ki je Pahorja pred predsedniško palačo Bellevue sprejel z vojaškimi častmi, je spomnil tudi na dolgoletno prijateljstvo med državama. Pahor pa je izpostavil pomen strateškega partnerstva, ki sta ga leta 2011 podpisali Slovenija in Nemčija, ter možnost nadaljnje poglobitve gospodarskega sodelovanj. Pahor je Gaucka tudi povabil na obisk v Slovenijo, tako na uradni obisk kot na kakšen neformalni dogodek, Gauck pa je Pahorja povabil k razpravi o prihodnosti Evrope, ki jo vodi sam, so še sporočili iz Pahorjevega kabineta.

Slovenski predsednik se je ob robu obiska sestal tudi s predsednikom spodnjega doma nemškega parlamenta Norbertom Lammertom, s katerim sta govorila predvsem o dolgoletnem prijateljskem sodelovanju med državama. Lammerta so zanimali vpis fiskalnega pravila v ustavo in ukrepi, ki jih pripravlja slovenska vlada. Pahor je tudi Lammertu zagotovil, da bo Slovenija opravila svojo domačo nalogo in premagala trenutne težave.

Govorila sta o krepitvi ekonomske in monetarne unije Sogovornika sta še ugotovila, da so mehanizmi in refleksije razprav v državah EU trenutno zelo podobne in da je ključno, da si države med sabo še vedno pomagajo in strmijo k boljši prihodnosti. Predsednika sta spregovorila tudi o aktualnih evropskih temah povezanih s prihodnostjo Evropske unije, krepitvijo ekonomske in monetarne unije. Pahor je kratek čas spremljal tudi današnjo razpravo v nemškem parlamentu.

Merklova opozorila na birokratske ovire Popoldan se je Pahor srečal še z nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero sta govorila predvsem o gospodarskem sodelovanju med državama. Kot so potrdili v predsednikovem uradu, je nemška kanclerka izpostavila odlične odnose med državama, sicer pa so jo zanimale razmere v Sloveniji, še zlasti ozračje za tuja vlaganja. V zvezi s tem je Merklova opozorila na birokratske ovire, slovenski predsednik pa je zagotovil, da so neposredne investicije dobrodošle, predvsem v luči privatizacije.

Nemška kanclerka je še poudarila, da je potrebna strategija vlade, ki bi nagovorila tuje vlagatelje. Tudi na pogovorih z Merklovo je Pahor zagotovil, da bo Sloveniji uspelo premostiti težave. Nemška kanclerka in slovenski predsednik sta se dotaknila tudi prihodnosti stare celine in strinjala, da se morajo države skupaj boriti za prihodnost EU in da je potrebno ustvariti pozitivno sporočilo. Merklova je tudi pozdravila vodilno vlogo Slovenije na Zahodnem Balkanu.

Namen Pahorjevega obiska v Nemčiji je predvsem krepitev prijateljskih odnosov in političnega dialoga med državama, poglobitev gospodarskega sodelovanja ter izmenjava pogledov o nadaljnjih perspektivah dvostranskega in večstranskega sodelovanja na različnih področjih, v skladu z deklaracijo o poglobljenem sodelovanju med državama. Obisk je namenjen tudi predstavitvi načrtov in ravnanj slovenskih oblasti za uravnoteženje javnih financ in okrevanje gospodarstva.

Ne spreglejte