Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2017,
11.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

10

Natisni članek

Nataša Pirc Musar oglaševanje Hrvaška Melania Trump

Torek, 19. 9. 2017, 11.36

6 let, 7 mesecev

Melania Trump dosegla umik spornih plakatov v Zagrebu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

10

Ameriški inštitut v Zagrebu bo po pozivu Melanie Trump prek njene pravne zastopnice umaknil več plakatov s prvo damo ZDA, ki so se pojavili v Zagrebu.

"Samo predstavljajte si, kaj lahko dosežete z malo angleščine," piše na oglasu s fotografijo žene predsednika ZDA Donalda Trumpa.

"Inštitut smo pozvali, da umakne sporne plakate. Povedali smo, katere zakone vse so kršili. Takoj naslednji dan sem dobila odgovor od njih, da umikajo (plakate, op. a.) in da bodo spoštovali vse naše zahteve iz tega opominskega pisma," je za Siol povedala Nataša Pirc Musar, odvetnica Melanie Trump.

"Danes bi moralo biti vse umaknjeno. Na njihovi spletni strani že lahko preberete opravičilo," je dodala. Na vprašanje, ali je bila o dogajanju obveščena tudi prva dama ZDA, je Pirc Musarjeva odgovorila: "Seveda. Brez njenega mandata ne počnem nič." Tega, ali je plakat Sevničanko prizadel, odvetnica ni želela komentirati. "Njena zahteva je bila, da moramo zahtevati umik," je bila jasna Pirc Musarjeva.

"Jaz sem ji razložila, kaj je pravno narobe. Pravno narobe pa je to, da podobe nekoga v komercialne namene ne moreš in ne smeš uporabljati brez soglasja tega posameznika. Tudi hrvaški oglaševalski kodeks v 15. členu jasno piše, da je treba biti na te stvari bolj pozoren. Ta mlada, nadobudna marketing strokovnjakinja očitno zakona s tega področja ni prebirala," je zaključila.

"Ameriški inštitut iz Zagreba je izkoristil lik in osebo gospe Melanie Trump v komercialne namene, da bi oglaševal tečaje angleškega jezika brez soglasja gospe Melanie Trump. Na ta način je kršil kodeks oglaševanja in tržnega komuniciranja ter obligacijski zakon. Opravičujemo se zaradi nepremišljene poteze, s katero smo užalili gospo Trump," je v opravičilu zapisal institut.

"Resnično obžalujemo, da je naše sporočilo naletelo na negativen odziv v hrvaških medijih, kar ni bil naš namen," je dejala Ivis Burić, avtorica oglaševalske kampanje za Ameriški inštitut iz Zagreba.

STA

Kot poroč tudi BBC, se je Ameriški institut na Facebooku Melanii opravičil s popevko iz 60. let prejšnjega stoletja.

Pirc Musarjeva: Podlo in nizkotno

"To je podlo, nizkotno in brez pravnega temelja," nam je v petek povedala Musarjeva. Glede na to, da je ta plakat na Hrvaškem, je takrat še razmišljala, ali bo svojo stranko Melanio Trump o tem sploh obvestila. "O čisto vsem Melanie pač ne obveščam, vsega tega je preprosto preveč," je dejala.

Ne spreglejte