Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2012,
7.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZDA

Sreda, 15. 2. 2012, 7.51

8 let

Med republikanskimi predsedniškimi kandidati zdaj v vodstvu Santorum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji zvezni senator iz Pensilvanije Rick Santorum je v nacionalnih anketah prevzel vodstvo med predsedniškimi kandidati ameriške republikanske stranke.

To je že deveta zamenjava na vrhu anket med omenjenimi kandidati od lanskega poletja. Po anketi CNN Santorum vodi pred nekdanjim guvernerjem Massachusettsa Mittom Romneyjem s 34 proti 32 odstotkom, podobno prednost pa ima tudi v anketah Gallup, Pew in CBS.

Vodil je tudi Perry, ki je medtem že izstopil iz tekme Lani poleti je bil v vodstvu Romney, nato je vodstvo prevzel nekdanji teksaški guverner Rick Perry, ki je medtem že izstopil iz tekme. Vodstvo je spet prevzel Romney, ga izgubil proti temnopoltemu poslovnežu iz Georgie Hermanu Cainu, ki je prav tako odstopil od kandidature, nato pa ga dobil nazaj.

Zatem je v vodstvo stopil nekdanji predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Newt Gingrich iz Georgie, pa spet Romney, pa spet Gingrich in po zmagi na Floridi konec januarja spet Romney. Po nizu zmag na strankarskih zborovanjih in volitvah 7. februarja v Koloradu, Minnesoti in Missouriju je zdaj v vodstvu Santorum.

V vodstvu kmalu spet Romney? Vzorec kaže, da bo kmalu v vodstvo spet stopil Romney, ki ga ima večina republikancev v anketi CNN še vedno za kandidata z največ možnostmi za končno zmago in največ možnostmi, da 6. novembra premaga demokrata Baracka Obamo. Vendar pa anketa kaže, da Romney še zdaleč ni prepričal dovolj republikancev.

V Michiganu se obeta presenečenje Republikanska predsedniška tekma trenutno ni v ospredju medijskega zanimanja na nacionalni ravni, ker bodo naslednje strankarske volitve šele 28. februarja in sicer v Arizoni in Michiganu. Pred tem bo 22. februarja v Arizoni televizijsko soočenje kandidatov na CNN. Ankete kažejo, da v Arizoni vodi Romney, v Michiganu pa se obeta presenečenje, saj je tesno v vodstvu Santorum.

Michigan velja za domač teren za Romneyja, saj je bil njegov oče tam guverner. Vendar pa se je kandidat zameril tamkajšnjim volivcem s podporo popolnemu stečaju ameriških avtomobilskih podjetij. Romney je javno nasprotoval odločitvi Obame, da podjetjema General Motors in Chrysler pomagajo iz težav s proračunsko pomočjo.

Podjetji sta si zaradi pomoči opomogli in spet ustvarjata dobiček ter delovna mesta. Romney zdaj rešitev industrije opisuje kot dobro stvar, vendar Obami, ki ga je prej zaradi pomoči kritiziral, ne pripisuje nobenih zaslug za to.

Ne spreglejte