Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 11.02

8 let

Med osumljenimi vohunjenja tudi ruska fatalka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriško-ruska vohunska afera še vedno buri duhove. Zdaj je na dan pricurljalo ime domnevne ruske vohunke, ki je pri svojem delu spretno izkoriščala tudi lepoto.

Zgodba se zdi podobna hollywoodskemu scenariju, saj naj bi bile ženske vohunke nekakšne usodne ženske in 28-letna lepotica Anna Chapman ustreza tem filmskim predstavam. Anna Chapman je precej običajno ime in prav zato je tudi nadvse primerno za psevdonim. Pod njim se sicer skriva Anja Kuščenko, domnevna ruska vohunka.

Izobražena lepotica, ki govori štiri jezike Anna oziroma Anja naj bi bila po poročanju britanskih medijev med letoma 2003 in 2008 poročena z Britancem, a resničnost te trditve še ni potrjena, saj bi to lahko bila le krinka za nov priimek. Nekaj časa je bila zaposlena v finančni družbi Barclays, poleg ruščine in angleščine pa govori še francosko in nemško. Pri Barclays so sprva zanikali, da je bila Chapmanova zaposlena pri njih, a so pozneje to informacijo le potrdili. Delo v banki je Champanovi omogočilo dostop do informacij o bančnih računih na tisoče britanskih podjetij.

Chapmanova naj bi se po štirih letih življenja na Otoku vrnila v Rusijo in se februarja 2007 preselila v Združene države Amerike, kjer se je nastanila v stanovanju v središču finančne četrti na Manhattnu. Britanska obveščevalna služba MI5 že preiskuje štiri leta, ko je domnevna ruska vohunka živela v Veliki Britaniji, odkrili so več nepravilnosti pri podatkih o njeni zaposlitvi.

Prevzela je vlogo omikane bogatašinje Njeni nekdanji sosedje in sodelavci so povedali, da je Chapmanova zelo prepričljivo pozirala kot bogatašinja in bila vedno oblečena zelo izbrano. Rdečelasa fatalka naj bi bila prav tako zelo očarljiva in omikana, pri tem pa ji je bržkone pomagal tudi manekenski videz. Prevarantska lepotica se je rodila v Ukrajini, odraščala pa je v Volgogradu na jugu Rusije in diplomirala iz ekonomije.

Enajst domnevnih ruskih vohunov sicer v ZDA niso obtožili vohunjenja, temveč jih sumijo tega, da so delovali kot agenti tuje vlade, za kar je najvišja zagrožena zaporna kazen petih let zapora. Večina jih je obenem obtožena tudi pranja denarja, za kar jim v najslabšem primeru grozi 20 let zapora.

Ne spreglejte