Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2013,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bradley Manning WikiLeaks

Sreda, 21. 8. 2013, 16.24

8 let

Manningu 35 let zapora za sodelovanje z WikiLeaksom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriško vojaško sodišče v Fort Meadu je danes obsodilo vojaka Bradleyja Manninga na 35 let zapora zaradi posredovanja zaupnih podatkov organizaciji WikiLeaks.

Prav tako bo nečastno odpuščen iz vojske, je odločila vojaška sodnica, polkovnica Denise Lind. Manningu se bodo v kazen vštela dobra tri leta in pol oz. 1182 dni, kolikor jih je že odsedel v priporu, ter še dodatnih 112 dni zaradi stroge obravnave v vojaškem zaporu v Virginii. Po najmanj tretjini odslužene kazni bo že lahko zaprosil za pogojni izpust.

Vojaško sodišče v Fort Meadu je 25-letnega Manninga 20. julija spoznalo za krivega v 20 od 22 točk obtožnice, od tega v petih točkah kršitve zakona proti vohunjenju. Pred tem je tudi sam priznal krivdo v desetih točkah, med drugim da je snel okoli 700.000 vojaških in diplomatskih dokumentov ter video posnetkov z vladnih računalnikov in jih predal WikiLeaksu, ko je bil nižji obveščevalni analitik v ameriški vojaški bazi v Bagdadu.

Danes pa mu je sodnica Lindova izrekla višino kazni - 35 let zapora in nečastni odpust iz ameriške vojske. Odpovedati se bo moral tudi vsej plači in dodatkom.

WikiLeaks: Gre za pomembno strateško zmago Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Manning manj kot dveminutni izrek kazni spremljal resnega obraza. Na višino kazni ni reagiral. Medtem so ga podporniki na sodišču vzpodbujali z vzkliki, da se bodo še naprej borili zanj.

V organizaciji WikiLeaks so odločitev sodnice pozdravili kot "pomembno strateško zmago v primeru Bradleyja Manninga". Kot so zapisali na Twitterju, bo namreč Manning lahko po že prej kot devetih letih zaprosil za pogojni izpust; "po nekaterih izračunih celo že čez 4,4 leta".

Manningu je sicer zaradi posredovanja ameriških zaupnih podatkov organizaciji WikiLeaks grozilo do 90 let zapora. Se je pa rešil morebitnega dosmrtnega zapora, saj ga je sodnica julija oprostila najhujše obtožbe nudenja pomoči sovražniku, torej teroristični mreži Al Kaida. Tožilstvo je sicer za Manninga zahtevalo 60 let, obramba pa je zaprosila sodišče za milost.

Tudi Manning sam se je prejšnji četrtek opravičil, ker je s predajo tajnih dokumentov ameriške vlade WikiLeaksu prizadel ZDA. Kot je dejal, je napačno verjel, da bo lahko svet spremenil na bolje, da pa se zdaj zaveda, da bi moral delovati znotraj sistema.

Manning bo imel zdaj še možnost pritožbe, pa tudi možnost prošnje za pomilostitev, so sporočili iz vojaškega sodišča. Njegov odvetnik David Coombs je že napovedal, da bo še nocoj razkril nadaljnjo strategijo obrambe svojega klienta.

Ne spreglejte