Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 3. 2014,
15.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

letalo Malezija

Četrtek, 27. 3. 2014, 15.09

7 let, 12 mesecev

Malezijsko letalo: 10 vprašanj, na katera še vedno iščemo odgovore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav so oblasti že podale uradno izjavo o tem, kje je končalo pogrešano malezijsko letalo, in sporočile, da preživelih ni, je nekaj ključih vprašanj še vedno brez pravega odgovora.

Potem ko je 8. marca boeing 777 izginil skupaj s 239 ljudmi, se še vedno sprašujemo, kaj je privedlo do tragičnega konca v južnem Indijskem oceanu, če pa je letalo iz Kuala Lumpurja letelo v Peking.

1. Zakaj je letalo nenadoma ostro zavilo v levo? Preiskovalcem je uspelo ugotoviti, da je letalo, potem ko je bil izključen komunikacijski sistem, zavilo proti zahodu. Kot je dejal Guy Gratton s področja varnosti letenja, so takšni nenadni zavoji izjemno redki. Razlog, zaradi katerega bi piloti naredili kaj takšnega, je ta, da bi moralo biti v letalu nekaj hudo narobe in bi želeli čim prej pristati. Na primer v primeru požara ali nenadne dekompresije.

Ena izmed možnosti je tudi slaba namera pilota ali vsiljivca na letalu, vendar če ne bodo našli črne skrinjice, ki vsebuje podatke o dogajanju v pilotski kabini, bo vse ostalo zgolj pri ugibanjih.

2. Ali obstaja možnost, da je pilot želel narediti samomor? Predvsem v medijih je bilo veliko namigovanj, da je bil v ozadju izginotja letala samomor, hkrati pa tudi ne bi bilo prvič, da bi se zgodilo kaj takega. Leta 1997 in 1999 smo že bili priča takšni tragediji, ki jo je namenoma povzročil pilot.

V primeru malezijskega letala, tudi po tem, ko so izvedli podrobno preiskavo obeh pilotov, niso prišli do takšnega sklepa oziroma niso našli dokazov, ki bi podprli to teorijo.

3. Ali je teorija o ugrabitvi letala sploh mogoča? Zelo malo možnosti je, da bi nekdo na silo vstopil v pilotsko kabino in prevzel nadzor nad letalom. Vrata v kabino so namreč odporna proti strelom, prav tako jih je praktično nemogoče podreti s sekiro. Tudi če bi nekdo nasilno vstopil, bi imel pilot dovolj časa, da bi o tem obvestil zunanji svet.

Obstajajo sicer druge možnosti vstopa v kabino, saj je dejstvo, da piloti niso ves čas poleta zaprti v kabini. Pretekli mesec je kopilot etiopijskega letala počakal, da je šel pilot na stranišče, in nato izkoristil priložnost, da je letalo ugrabil in odletel v Švico.

Obstaja tudi možnost, da je pilot povabil enega izmed potnikov v kabino, kar dokazujejo tudi nedavne fotografije, kjer kopilot leta MH370 v kabini zabava turiste.

4. Nesrečno zaporedje dogodkov? Do zdaj so teorije o tem, kaj se je zgodilo z letalom, temeljile na domnevi, da je bil komunikacijski sistem v letalu namenoma izključen.

Sylvia Wrigley, pilotka lahkih letal in avtorica knjige Zakaj letala strmoglavijo?, verjame, da obstaja možnost, da je letalo skrenilo s poti zaradi naključnega zaporedja dogodkov. Lahko bi nastal požar, zaradi česar bi odpovedali nekateri sistemi, letalo pa bi ostalo celo. Prav tako bi bila lahko kriva dekompresija.

Ob tem je navedla primer letala, ki se je leta 2005 zaletel v goro v Grčiji, potem ko je v kabini padel tlak in je pomanjkanje kisika onesposobilo posadko. Letalo je takrat letelo s pomočjo avtopilota in če ne bi bilo gore, bi verjetno letelo naprej, dokler ne bi zmanjkalo goriva. "Ne trdim, da je bilo tako tudi v tem primeru, vendar ni nemogoče," je povedala Wrightova.

5. Zakaj ni nihče ukrepal, potem ko je bil izključen komunikacijski sistem? Oddajnik letala MH370, ki naj bi komuniciral z radarjem, je bil izključen po tem, ko je letalo iz malezijskega zračnega prostora prešlo v vietnamski zračni prostor nad Južnim kitajskim morjem.

Ena izmed možnosti je, da nihče nekaj časa sploh ni opazil, da je letalo izginilo, Malezijci so verjetno preprosto letalo predali Vietnamcem in nato pozabili na to. Tako je nastala približno petminutna luknja, preden je kdo opazil, da letala ni tam, kjer bi moralo biti. In ravno ta luknja, ko nihče ni pritisnil alarmnega gumba, je bila prevelika.

6. Zakaj pogrešanim letalom ni lažje slediti prek vojaškega radarja? Med preiskavo so se pojavila številna namigovanja, da so s pomočjo vojaškega radarja že ugotovili, kje je letalo, vendar tega niso želeli povedati zaradi nacionalne varnosti, saj niso želeli razkriti, kako sofisticiran material imajo oziroma kako dober je njihov satelitski sistem.

Vendar pa Gratton ob tem opozarja, da vojaški sateliti, ki iščejo balistične izstrelke, verjetno ne bi imeli veliko koristih podatkov o letalu. Nek balistični izstrelek in boeing 777 imata zelo različne profile, je dejal.

7. Ali je letalo zdrselo v morje ali padlo, potem ko mu je zmanjkalo goriva? Zadnji trenutki dogajanja na letalu so odvisni predvsem od vremena in tega, ali je imel v tistem času pilot še vedno nadzor nad letalom. V tem primeru namreč obstaja možnost, da je letalo zdrselo v morje, podobno, kot je to storil pilot, ki je pristal na reki Hudson v New Yorku, potem ko sta prenehala delovati oba motorja, kar je skoraj identično, kot če zmanjka goriva.

Če pilot ni imel nadzora, potem je bil spust lahko zelo drastičen, je povedal Gratton.

8. Bi potniki vedeli, da je nekaj narobe? Če ni nastala neka večja okvara oziroma napaka, potem je težko reči, ali so potniki vedeli, da je kaj narobe ali ne. Če ni bilo pretepa ali boja med osebjem in katerim izmed potnikov, se prav tako nihče ni odzval na dolg polet. Številni so namreč verjetno spali.

Ena izmed možnosti in teorij, ki se je omenjala, pa je ta, da se je letalo dvignilo na precej višjo nadmorsko višino in s tem pri potnikih povzročilo hipoksijo, tj. zmanjšano količino kisika, kar povzroči zmedenost in omotičnost, lahko tudi smrt.

9. Zakaj nihče od potnikov ni uporabil mobilnega telefona? Če so potniki vedeli, da se nekaj dogaja, zakaj niso poklicali svojih sorodnikov ali pomoči. Težava je bila v tem, da je zelo malo verjetno, da bi imel kdorkoli signal na letalu, ki je letelo tako visoko. Težko je že dobiti signal v nekem odročnem kraju, kaj šele več kilometrov v zraku, pravijo strokovnjaki.

10. Zakaj ne uredijo, da bi letala satelitom podatke posredovala v realnem času? Vprašanje, ki si ga je najbrž zastavil že vsak, je, kako je v času, ko lahko pridemo na sled vsakemu ukradenemu pametnemu telefonu, mogoče, da brez sledi izgine tako veliko letalo.

Tehnologija, ki bi omogočala, da bi letala satelitom posredovala podatke v realnem času, že obstajajo, težava, ki velja tudi za malezijsko letalo, pa je ta, da je tehnologija na nekaterih letalih zastarela in jo je težko prilagoditi. Izginulo letalo je na primer začelo leteti v zgodnjih 90. letih in tudi tehnologija je iz tistega časa.

Dejstvo pa je, da bi bilo tudi v tem primeru veliko lažje, če bi deloval komunikacijski sistem. "To vprašanje ni preprosto. Potem je večje tveganje, da letalo izgine ali da pregori elektronika," je še dejal Gratton.

Ne spreglejte