Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
26. 3. 2014,
14.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mafija Italija

Sreda, 26. 3. 2014, 14.00

7 let, 12 mesecev

Mafija obrača in služi milijarde

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Italijanska mafija ni le ena gospodarsko največjih skupin v Italiji, po letnem dohodku presega celo Evropsko unijo, svoje investicije pa vse bolj iz Italije vlaga po svetu.

Organiziran kriminal v Italiji ima letni proračun v višini 200 milijard evrov, je po poročanju EUObserver dejal direktor za varnostno politiko na italijanskem ministrstvu za zunanje zadeve Giovanni Brauzzi, kar pomeni, da ima mafija večji proračun od EU, ki za leto 2014 znaša 140 milijard evrov.

Brauzzi je opazil, da v zadnjih letih mafija svoje "investicije" vlaga zunaj Italije: samo deset odstotkov svojega denarja investira v Italijo, ostanek pa v druge evropske države in po svetu. "Povsod imajo dobre prijatelje," je dejal.

Največji gospodarski subjekt v Italiji Ocene, koliko je "težek" organiziran kriminal v Italiji, se močno razlikujejo. Italijanski raziskovalni center Transcrime je lani objavil, da ima mafija letno 10,5 milijarde evrov proračuna, študija zveze delodajalcev Confesercenti iz leta 2012 pa omenja številko 140 milijard evrov. Poročilo je še razkrilo, da mafija posoja denar več kot 200 tisoč podjetjem, in mafijo označilo za "največji gospodarski subjekt v državi" in italijansko "banko številka ena".

Največja vira dohodka mafije sta pranje denarja in izsiljevanje. Finančno obupani poslovneži, ki se zaradi vse strožjih zahtev bank obračajo na mafijo, so potem predmet izsiljevanja ter prisiljeni plačati oderuške obresti ali pa jim mafija grozi s fizičnim nasiljem. Mafijski posojilodajalski posli sicer postajajo vse bolj organizirani in sofisticirani. Mafija najema domnevno ugledne banke, odvetnike in notarje, pod njihovo krinko pa izvaja svoje posle.

56-odstotna marža mafije Novi italijanski premier Matteo Renzi je obljubil, da se bo lotil mafije. Napovedal je, da bo pretrgal finančno življenjsko linijo italijanskega organiziranega kriminala, a čaka ga težko delo, saj je napovedal boj gospodarski velesili v Italiji. Dobički štirih največjih mafijskih družin letno predstavljajo do deset odstotkov celotnega italijanskega BDP.

Mafija zasluži več denarja kot največje podjetje v Italiji. To je ENI, naftna in plinska multinacionalka s sedežem v Rimu, njen dohodek in predvsem dobiček pa sta v primerjavi z mafijskim izredno majhna: mafijski letni dohodek je 180 milijard evrov, dohodek ENI pa 163 milijard evrov. Pri dobičku je razlika še večja; mafijski letni dobiček je 100 milijard evrov (okoli sedem odstotkov italijanskega BDP), ENI pa šest milijard evrov, kar pomeni, da je marža mafije 56-odstotna, saj ne plačuje davkov ali spoštuje regulativ, marža ENI pa 7,3 odstotka.

Infiltracija mafije v podjetja Predsednik Conferscentija Marco Venturi je dejal, da so "med gospodarsko krizo mafijske organizacije edini poslovneži, ki so sposobni investirati". Mafija ima okoli 65 milijard evrov likvidnostnih sredstev, kar pomeni, da je bolj likvidna kot številne italijanske banke.

Mafija deluje tako, da se je infiltrirala v najbolj pomembna podjetja, ki delujejo na področju finančnih transakcij. Brauzzi je povedal, da so na plačilni listi mafije "najboljši odvetniki in menedžerji", in opozoril, da je korupcija najlažji način za delovanje organiziranega kriminala. Februarsko protikorupcijsko poročilo Evropske komisije ugotavlja, da skoraj polovica poslovnežev v Italiji korupcijo vidi kot "zelo resno težavo".

Ne spreglejte