Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
13.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Madžarska enakopravnost spolov Deutsche Telekom

Petek, 18. 12. 2015, 13.30

7 let, 12 mesecev

Madžarska vlada podpira seksizem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Madžarski pop zvezdnik je s seksističnimi izjavami sprožil spor med vlado in telekomom.

Ni še dolgo, odkar je srbski premier odpoklical obrambnega ministra zaradi njegove seksistične izjave o novinarki. Popolnoma drugače pa se je na seksistične izjave odzvala madžarska vlada.

Ženske imajo široke boke, zato naj rojevajo Vlada Viktorja Orbana je vsem ministrstvom naročila, da prekinejo pogodbe z Magyar Telekomom, ki je v 59-odstotni lasti Deutsche Telekoma. Razlog? Madžarsko telekomunikacijsko podjetje je preklicalo sponzorsko pogodbo z madžarskim pop zvezdnikom Akosem Kovacsem, ker se niso strinjali z njegovimi izjavami o ženskah.

V nedeljo je namreč v intervjuju za televizijo Echo TV dejal, da "ni ženska naloga, da zaslužijo toliko kot moški". In še razložil, da je "v ženski naravi, da nekomu pripadajo, da nekomu rodijo otroke. Ni naključje, da imajo ženske širše boke."

Magyar Telekom je odločitev o prenehanju sponzorskih pogodb obrazložil v izjavi, v kateri so zapisali, da "pevčevo mišljenje ni v skladu z usmeritvijo podjetja, da zagotavlja enake možnosti ne glede na spol".

Vlada podjetje obtožila kršenja ustave Madžarska vlada pa se očitno strinja s pevčevo izjavo. Vladni tiskovni predstavnik je namreč dan po preklicu sponzorske pogodbe dejal, da bo vlada prekinila vse posle z Magyar Telekomom, ker "njihovo dejanje krši duh madžarske ustave. To je mogoče v Nemčiji, a pri nas ne moremo sprejeti, da je nekdo diskriminiran zaradi svojega mnenja." Zato bodo prekinili vse 103 pogodbe s podjetjem, ne bodo pa posegali v lani dogovorjeni skupni posel v vrednosti 1,1 milijarde evrov.

Šef premierjevega kabineta János Lázár je bil še ostrejši. "To je teror mišljenja Telekoma. Nemško podjetje bi moralo biti še posebej pozorno na to, kaj je diktatura," je dejal.

Pevec simpatizer vodilne stranke Nobena skrivnost ni, da je Akos Kovacs simpatizer vladne stranke Fidesz. Po navedbah Deutsche Welle je nekaj njegovih koncertov plačala madžarska vlada, pred dvema letoma pa so mu podelili tudi državno priznanje za izjemen dosežek v umetnosti.

Zato ni čudno, da se izjave o ženskah, ki jih je izrekel pop zvezdnik, v marsičem skladajo z mišljenjem vodilnih politikov. Predsednik madžarskega parlamenta in član stranke Fidesz Laszlo Kover je recimo izjavil, da bi mu bilo ljubo, "če bi naše hčerke kot najvišjo čast samouresničitve razumele rojevanje naših vnukov".

Proti pevcu pa se je postavila javnost. Na portalu 888.hu so zapisali, da če meni, da je naloga žensk, da nekomu pripadajo, naj se tudi on drži le svoje naloge in naj poje, ne pa razpravlja.

Odločne so tudi Madžarke. V protest zaradi izjav parlamentarnega predsednika in izjav vlade v zvezi s seksističnim pevcem so v madžarski parlament začele pošiljati negativne teste nosečnosti.

Ne spreglejte