SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lukašenku še peti mandat za vodenje Belorusije

4

termometer

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je na nedeljskih volitvah v skladu s pričakovanji prepričljivo osvojil nov, peti zaporedni predsedniški mandat. Dobil je 83,5 odstotka glasov.

Za petletni predsedniški mandat so se poleg Lukašenka potegovali še Sergej Gajdukevič, Nikolaj Ulahovič in Tatjana Korotkevič. Zadnja se je na volitvah uvrstila na drugo mesto, čeprav je prejela le 4,42 odstotka glasov.

V nedeljo zvečer so proti izidom volitev v središču beloruske prestolnice potekale manjše demonstracije, ki se jih je udeležilo več deset predstavnikov opozicije. Na prizorišču demonstracij so bile prisotne beloruske varnostne sile, a niso posredovale.

Nekoliko izboljšal podobo Avtoritarni Lukašenko, ki državi s trdo roko vlada od leta 1994, je v zadnjem času nekoliko izboljšal svojo podobo v zahodnem svetu, saj v ukrajinski krizi igra vlogo posrednika med Vzhodom in Zahodom. Poleg tega je avgusta izpustil politične zapornike.

Bo EU ukinila sankcije? V preteklih dneh so tako iz Bruslja pricurljale informacije, da je EU po izpustitvi političnih zapornikov pripravljena ukiniti sankcije proti beloruskemu režimu. Odločitev o tem naj bi sprejeli še pred koncem tega meseca, ko se iztečejo zdajšnji ukrepi, zato je potreben dogovor o njihovem morebitnem podaljšanju ali odpravi. Odločitev naj bi bila v veliki meri odvisna tudi od korektnosti nedeljskih volitev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin