Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2013,
7.36

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sirija ZDA vojna

Sreda, 28. 8. 2013, 7.36

8 let, 2 meseca

London: Posega v Siriji ne bo pred poročilom inšpektorjev ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanska vlada je danes sporočila, da ne bo šla v vojaški poseg proti Siriji, dokler preiskovalci ZN ne bodo poročali o dokazih glede uporabe kemičnega orožja Varnostnemu svetu ZN.

Takšno stališče Velike Britanije pomeni, da napada na Sirijo še nekaj časa ne bo, kajti ZDA so zagotovile, da ne bodo enostransko ukrepale. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je danes dejal, da inšpektorji za dokončanje dela potrebujejo še štiri dni.

V britanskem parlamentu bodo sicer v četrtek glasovali o odgovoru na uporabo kemičnega orožja v Siriji, vendar pa vlada sporoča, da bo moral spodnji dom parlamenta po objavi poročila preiskovalcev ZN znova glasovati o morebitni uporabi sile proti režimu predsednika Bašarja al Asada.

Sirski premier Vael al Halki je prepričan, da bo Sirija "presenetila agresorje". "Kolonialistične grožnje" zahodnih sil Sirije ne bodo prestrašile zaradi volje in odločenosti sirskega ljudstva, ki se ne pusti poniževati, je bil oster v izjavah na državni televiziji. Dodal je, da si zahod izmišljuje izgovore za vojaško posredovanje proti Siriji. "Izmišljujejo si lažne scenarije in fiktivne alibije za vojaško posredovanje v Siriji," je menil premier.

"Teroristične skupine so uporabile sarin v več predelih države" Namestnik sirskega zunanjega ministra Faisal Mukdad pa je medtem dejal, da je zahod protirežimske upornike spodbudil k uporabi strupenega plina, odgovornost za katerega so nato pripisali režimu kot izgovor za intervencijo. "Teroristične skupine so uporabile sarin v več predelih države s spodbudo Američanov, Britancev in Francozov," je poudaril.

Spodbujanje s strani teh zahodnih držav se mora ustaviti, je opozoril Mukdad in dodal, da bodo sicer "te skupine kemično orožje kmalu obrnile proti prebivalcem Evrope".

"Izraelska ocena je, da v primeru napada zahodnih sil na Sirijo obstaja majhna verjetnost, da se Sirija odzove z napadom na Izrael," je za dpa povedal neki neimenovani vladni uradnik. "A kljub temu je bila sprejeta odločitev o uvedbi nekaterih previdnostnih ukrepov, ki vključujejo vpoklic omejenega števila rezervistov, še posebej tistih za področje domače obrambe in tistih, ki so usposobljeni za prestrezanje izstrelkov," je dodal vir. Koliko rezervistov je bilo vpoklicanih, uradnik ni želel izdati.

Gre sicer za previdnostni ukrep, saj naj bi Izrael dejansko nevarnost napada iz Sirije označeval kot majhno. "Ukrepi vključujejo tako aktivne kot pasivne obrambne mehanizme," navajajo. Vojaški radio je poročal, da vojska premika sisteme za obrambo pred raketami Železna kupola na severu ter eno baterijo sistema Patriot na zahodu.

V Libanon v zadnjem dnevu več kot deset tisoč beguncev Medtem pa Sirci že bežijo iz države. V Libanon je prek meje v zadnjih 24 urah pribežalo okoli deset tisoč Sircev, tudi zaradi zaskrbljenosti glede morebitnega vojaškega posredovanja iz tujine. V Libanon naj bi pribežali civilisti, večinoma ženske in otroci, ki so prišli iz različnih predelov Damaska.

V mesto Sirakuze na Siciliji pa je danes prispelo več kot 350 sirskih beguncev. Na morju blizu italijanskega otoka sta v težave zašla dva čolna, eden s 191 begunci – na krovu je bil tudi med potjo rojen dojenček – in drugi s 164. Obema je na pomoč priskočila obalna straža.

Biden obtožuje sirski režim Nobenega dvoma ni, da je za pokol s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska odgovorna vlada sirskega predsednika Bašarja Al Asada, je izjavil podpredsednik ZDA Joseph Biden. Ta je tako najvišji predstavnik administracije, ki je za napad, v katerem naj bi umrlo 355 ljudi, naravnost obtožil Al Asadov režim. Državni sekretar John Kerry je dejal, da obstaja le malo dvoma v to, da bi bil za napad odgovoren kdo drug kot režim. ZDA se z nekaterimi zavezniškimi državami pripravljajo na omejen vojaški poseg, ki ne bo namenjen zamenjavi režima ali pomoči upornikom, ampak le kaznovanju zaradi uporabe kemičnega orožja.

Nobenega dvoma ni, da ZDA pred napadom ne bodo šle v Varnostni svet ZN po zeleno luč, saj bi to Al Asadova zaveznica Rusija blokirala. Vendar pa Rusija ne more preprečiti napada, če se Washington zanj odloči. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov lahko le opozarja pred katastrofalnimi posledicami in pravi, da napad ne bo končal državljanske vojne, ampak bo položaj le poslabšal, kot se je to zgodilo v primerih zahodnega posredovanja v Iraku ali Libiji.

Rusija svari pred spodkopavanjem diplomatskih naporov za rešitev sirske krize Lavrov je ameriškemu kolegu Kerryju dejal, da Moskva zavrača trditve Washingtona, da je sirski režim odgovoren za napad s kemičnim orožjem na obrobju Damaska. Lavrov je še posvaril, da bi morebitni zračni napadi na Sirijo destabilizirali državo in celoten Bližnji vzhod. V telefonskem pogovoru je Lavrov opozoril Kerryja, da vedno glasnejša razmišljanja ZDA in drugih držav o vojaškem posredovanju v Siriji spodkopavajo diplomatske napore za rešitev sirske krize.

So kemične napade izvedli uporniki, da bi diskreditirali režim? "John Kerry je predstavil argumente, ki so po njegovih besedah temeljili na informacijah iz rok zanesljivih virov. Po teh ocenah je za incidente z domnevno rabo kemičnega orožja kriva sirska vlada," so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. "Te argumente je Lavrov zavrnil," so zapisali in dodali, da Rusija po Lavrovovih besedah želi objektivno izmenjavo informacij o dokazih za kemične napade v Siriji.

Katastrofa za regijo Kakršno koli vojaško posredovanje ZDA proti Siriji bo pomenilo "katastrofo za regijo, ki je kot skladišče smodnika," je opozoril iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej. Iranski poslanci in vodilni vojaški predstavniki so ob tem izdali ostro opozorilo - vsakršen vojaški napad na Sirijo bi vodil do povračilnega napada na Izrael. Iran je ena najtesnejših sirskih zaveznic in za nasilje v svoji sosedi grozi Izrael. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po varnostnem srečanju dejal, da je Izarel "pripravljen na vse scenarije".

Hollande: Pripravljeni smo kaznovati odgovorne za plinski napad na nedolžne Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je med obiskom v Bruneju za BBC zagotovil, da so ameriške sile pripravljene na vojaško akcijo, ko bo to ukazal Obama, in imajo v vzhodnem Sredozemlju štiri raketne rušilce. "Francija je pripravljena kaznovati tiste, ki so sprejeli grozljivo odločitev za plinski napad na nedolžne," je v Parizu povedal francoski predsednik Francois Hollande.

Preiskovalci ZN potrebujejo za dokončanje svojega dela 14 dni, kar pa lahko hitro prekine napad ZDA. Do tega najverjetneje ne bo prišlo pred četrtkom, ko je Cameron sklical zasedanje parlamenta za odločanje o ukrepanju proti Siriji. Pozivi za sklic kongresa, ki je na počitnicah še do 9. septembra, se vrstijo tudi v ZDA. Kongres je leta 1973 sprejel resolucijo o vojnih pooblastilih, s katero si je pridržal pravico za razglasitev vojne, vendar pa so to predsedniki redno kršili.

Za ukrepanje se je zavzela tudi Arabska liga Za ukrepanje se je zavzela tudi Arabska liga, čeprav k temu ni pozvala Zahoda, ampak Varnostni svet ZN, kjer to ni mogoče zaradi zavezništva med Moskvo in Damaskom. Carney je razložil, da vojaški poseg ne bi pomenil poskusa strmoglavljenja režima ali pomoči upornikom, ki si že dve leti in pol prizadevajo za odstranitev Asada. Šlo bo le za kazen zaradi uporabe kemičnega orožja.

Ameriški predsednik dobil soglasja več evropskih voditeljev Obama je dobil soglasje od kanadskega premierja Stephena Harperja, ki je izjavil, da se strinja z oceno, da je kemično orožje uporabil Al Asadov režim, kar zahteva trden odgovor. Obama je o Siriji v torek spet govoril tudi s Cameronom, že prej pa s Hollandom in avstralskim premierjem Kevinom Ruddom.

Od drugih zavezniških držav je "posledice" za kemični napad podprla Nemčija preko zunanjega ministra Guida Westerwelleja, italijanska zunanja ministrica Emma Bonino pa je vojaško akcijo brez dovoljenja Varnostnega sveta zavrnila.

Ne spreglejte