Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 11. 2015,
6.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Francija noad

Ponedeljek, 16. 11. 2015, 6.54

6 let, 7 mesecev

Ljubljanski grad se je odel v barve francoske zastave (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Francoska policija nadaljuje preiskavo petkovih napadov v Parizu. Izvedli so 168 racij. V Srbiji so odkrili migranta, ki je imel potni list z enakimi podatki kot eden od napadalcev.

19.10 PARIZ Na francoskem seznamu mogočih terorističnih osumljencev, ki so ali skrajneži ali potencialna grožnja za varnost, je več kot deset tisoč oseb. Na seznamu, ki ga dnevno osvežujejo, je tudi Omar Ismail Mostefai, eden od identificiranih napadalcev, ki se je v petek razstrelil v Parizu.

19.00 LJUBLJANA Tako kot v drugih prestolnicah se je v spomin na žrtve tudi Ljubljanski grad obarval v barve francoske zastave.

18.30 PARIZ Krovna evropska nogometna zveza Uefa je danes sporočila, da petkovi teroristični napadi v Parizu niso spremenili načrtov za izvedbo evropskega prvenstva v tej državi prihodnje leto. Eden od napadov se je zgodil v bližini stadiona Stade de France, kjer bo leta 2016 finale evropskega prvenstva.

18.00 PARIZ Eifflov stolp so danes, tri dni po smrtonosnih terorističnih napadih v Parizu, znova odprli. Znameniti stolp bo tako kot številni spomeniki po svetu po petkovih napadih po sončnem zatonu obarvan v barve francoske zastave – modro, belo in rdečo, je danes sporočil upravljavec stolpa.

17.50 BRUSELJ Teroristični napadi v Parizu bodo sprožili odločnejše ukrepe za obvladovanje migracijskih tokov, je dejal vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec po zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju. Minister veliko pričakuje od petkovega izrednega zasedanja notranjih ministrov Unije, zlasti glede zaščite zunanje meje Unije.

17.40 LJUBLJANA V Amnesty International Slovenije so po napadih v Parizu poudarili, da ti ne smejo biti izgovor za to, da bi se države izognile svoji obveznosti po begunskem pravu. Zaščititi morajo ljudi, ki bežijo pred vojnami, oboroženimi napadi in preganjanjem. Resnično varnost je po njihovem mnenju mogoče doseči le s krepitvijo okvira človekovih pravic.

17.30 ANTALYA Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Antalyi, kjer se je udeležil vrha skupine G20, opozoril pred enačenjem begunske krize in terorizma. "Ljudje, ki bežijo iz Sirije, so najbolj oškodovani zaradi terorizma, so najbolj ranljivi," je dejal in pozval države, naj ne zapirajo vrat beguncem iz strahu pred terorizmom.

17.20 ANTALYA Rusija je pripravljena podpreti boj sirske opozicije proti skupini Islamska država (IS), je danes ob koncu vrha skupine G20 v turškem letovišču Antalya dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Povedal je, da so že navezali stik s sirsko opozicijo na bojišču, ki jih je prosila za letalsko podporo.

17.00 PARIZ Francoski predsednik François Hollande je nagovoril člane francoske narodne skupščine in senata. "Francija je v vojni," je dejal. "IS nas napada, ker je Francija država svobode, ker smo domovina človekovih pravic."

Napovedal je še ostrejši boj proti IS. "Terorizem ne bo uničil republike, ampak bo republika uničila terorizem," je bil odločen.

16.30 BERLIN Po terorističnih napadih v Parizu so na zahodu Nemčije v soboto aretirali 39-letnega Alžirca, ki naj bi več dni pred napadom v enem od begunskih centrov svojim sostanovalcem iz Sirije dejal, da se bo v Parizu nekaj zgodilo.

16.20 BRUSELJ Belgijske oblasti so dve osebi, ki so ju aretirali po petkovih terorističnih napadih v Parizu, obtožile terorističnega dejanja in sodelovanja v aktivnostih teroristične skupine. Pet oseb, ki so jih ob koncu tedna aretirali v povezavi z napadi, so izpustili brez obtožb.

16.05 PARIZ Predsednica francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen je pozvala k takojšnji prekinitvi sprejemanja migrantov v Francijo, potem ko so Pariz v petek pretresli krvavi teroristični napadi. Njena stranka je v sporočilu opozorila, da je eden od napadalcev prejšnji mesec prispel v Grčijo v okviru množičnih migrantskih tokov.

15.50 ANTALYA Voditelji držav G20 so danes potrdili odločen skupni boj proti terorizmu, je ob koncu zasedanja v Antalyi v Turčiji povedal turški predsednik Reccep Tayip Erdogan. Tudi preostale države so pozvali, naj se odzovejo na migrantsko krizo, ki ne zadeva le Evrope, ampak ves svet.

15.20 BEOGRAD V kraju Preševo na jugu Srbije so odkrili migranta s sirskim potnim listom s povsem enakimi podatki kot na potnem listu, ki so ga našli pri enem od napadalcev v Parizu. Kot poroča srbski Blic, policija izhaja iz domneve, da sta oba moška v Turčiji pridobila enak ponarejen potni list.

14.50 BRUSELJ Policijska operacija v bruseljski četrti Molenbeek, ki velja za trdnjavo skrajnega islama, se je danes končala brez aretacij, je sporočilo tamkajšnje tožilstvo. Cilj racije je bilo sicer prijetje glavnega osumljenca za napade v Parizu, Salaha Abdeslama, za katerega je izdan tudi mednarodni nalog za aretacijo.

14.45 PARIZ Vse več glasbenikov in skupin odpoveduje svoje nastope v Franciji pa tudi v Evropi nasploh. Tako je evropsko turnejo odpovedal Prince, ki bi moral imeti prvi nastop 24. novembra na Dunaju. Poleg njega so nastope med drugim odpovedali še U2, Foo Fighters in Marilyn Manson.

14.20 LJUBLJANA Premier Miro Cerar zagotavlja, da v Sloveniji ni razlogov za vznemirjanje, saj stopnja ogroženosti v naši državi ni povečana. Ta hip tako tudi ne bo sklical Sveta za nacionalno varnost. Vendar pa pristojni organi po Cerarjevih besedah po petkovih terorističnih napadih v Parizu ohranjajo povečano stopnjo budnosti.

14.07 ATENE Grški minister za migracije Yiannis Mouzalas je na novinarski konferenci predstavil fotografijo in dokumente, ki dokazujejo, da so Ahmadu Al Mohammadu, enemu od pariških napadalcev, ko je v začetku oktobra z begunci in migranti prišel v Grčijo, med registracijo odvzeli prstne odtise.

Mouzalas je poudaril, da je znana pot Al Mohammada skozi Grčijo, Srbijo in Hrvaško, da pa druge države ne pojasnjujejo, kako je čez njihovo ozemlje prišel do Francije in zakaj ga niso registrirali.

V Srbijo, kjer so ga prav tako registrirali, je Al Mohammad prišel iz Makedonije 7. oktobra, dan kasneje pa so ga registrirali v Opatovcu na Hrvaškem. Grški mediji pišejo, da Hrvaška še vedno ni sporočila, kdaj in kako je zapustil njeno ozemlje ter ali je odšel v Madžarsko ali Avstrijo. Dodajajo, da molči tudi Makedonija.

14.07 SARAJEVO "Vedite, da bomo kmalu prišli k vam, da smo že med vami in da bo kmalu tekla kri po ulicah celotne Evrope," so zapisali na portalu Vijesti ummeta, ki objavlja vesti v bosanskem jeziku, zapisali radikalni islamisti. Napade napovedujejo kot maščevanje za napade na cilje skrajne Islamske države. Zagrozili so tudi z napadi v Bosni in Hercegovini.

13.43 BRUSELJ Belgijsko tožilstvo je potrdilo, da so pet od sedmih aretiranih v povezavi z napadi izpustili.

13.43 BRUSELJ Racija v Molenbeeku se nadaljuje. V tem predelu Bruslja sta odjeknili dve eksploziji.

13.38 BRUSELJ Mohameda Abdeslama, brata napadalca na Bataclan Brahima in osmega osumljenca Salaha, so izpustili na prostost brez obtožb, je sporočil njegov odvetnik.

13.34 RAKA IS v novem videoposnetku države, ki sodelujejo v zračnih napadih na njene cilje opozarja, da jih bo doletela enaka usoda kot Francijo. Z napadi izrecno grozi Washingtonu. Avtentičnosti videoposnetk ani mogoče potrditi.

12.28 BRUSELJ Belgijska zvezna policija je prosila vse medije, naj ne prenašajo v živo še vedno potekajoče racije v Molenbeeku, kjer so zaprli najmanj dve ulici. Policija po zvočnikih obvešča prebivalce, naj zapustijo svojo domove. V pripravljenosti so gasilci in reševalci.

12.15 BRUSELJ Belgijsko tožilstvo je zanikalo, da so aretirali Salaha Abdeslama.

12.01 BRUSELJ V četrti Molenbeek so aretirali Salaha Abdeslama, domnevenega osmega napadalca v Parizu, poroča francoski radio RTL.

12.00 PARIZ Z minuto molka se je Francija in Evropa spomnila žrtev pariških napadov.

11.29 PARIZ Domnevnega organizatorja pariških napadov Abdelhamida Abaaouda so v začetku letošnjega leta s še tremi moškimi aretirali v Grčiji zaradi načrtovanja terorističnega napada iz Grčije na policiste in policijske postaje po celotni Belgiji. Kmalu po aretaciji so ga izpustili na prostost, od tedaj pa ga išče belgijska policija. Verjetno se je iz Grčije vrnil v Sirijo, poroča Jutarnji list.

11.28 MOSKVA Z železniške postaje so evakuirali okoli 500 ljudi zaradi prijave o podtaknjeni bombi, ki pa se je izkazala za neresnično. To je že drugi lažni alarm v ruski prestolnici po pariških napadih, potem ko se je v soboto prijava o bombi v hotelu Kosmos prav tako izkazala za lažno.

11.23 LJUBLJANA V sredo ob 8. uri je sklicana seja Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na dnevnem redu pa bo situacija v Sloveniji in EU po pariških napadih.

11.15 PARIZ Po napadih je bilo aretiranih 23 ljudi, 104 so v hišnem priporu, izvedenih je bilo 168 racij, je potrdil francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. Od spomladi so preprečili šest napadov, je dodal.

11.03 ISTANBUL Eden od domnevnih napadalcev je v Turčijo vstopil leta 2013, podatkov o tem, da bi državo zapustil, pa ni, je sporočil predstavnik turških oblasti. Turčija je dvakrat, decembra 2014 in junija 2015, opozorila o osumljencu, od Francije pa je prošnjo za podatke o njem dobila šele po pariških napadih.

10.56 PARIZ Do 20 snovalcev in napadalcev bi lahko bilo odgovornih za pariške napade, je sporočila preiskovalna ekipa.

10.46 BRUSELJ Okoli sto belgijskih policistov izvaja racijo v stanovanju v razvpitem predelu Molenbeek, od koder naj bi bilo več domnevnih napadalcev. Prijeli so enega moškega.

10.16 LJUBLJANA Zakaj so ponarejeni sirski potni listi tako priljubljeni?

10.13 PARIZ Francosko tožilstvo je imenovalo še dva napadalca. To sta Ahmad Al Mohamed in Sami Amimour. Prvi se je razstrelil v bližini štadiona Stade de France. Rojen je bil 10. septembra 1990 v Idlibu v Siriji, sodeč po potnem listu, ki so ga našli blizu njegovega trupla, vendar francoske oblasti ne morejo potrditi avtentičnosti dokumenta. Oktobra je z begunci in migranti vstopil v Grčijo in od tam pot nadaljeval proti Franciji.

Amimour je bil eden od napadalcev na Bataclan. Rojen je bil 15. oktobra 1987 v Prizu in je živel v Drancyju, severovzhodnem predmestju francoske prestolnice. V preteklosti je že bil obtožen zaradi terorističnih prekrškov.

10.08 Hekerska skupina Anonymus je napovedala elektronsko vojno Islamski državi. "Našli vas bomo in vam nikoli ne bomo dali mir," so napovedali v videoposnetku, objavljenem na YouTubu.

9.59 RAKA Medijsko krilo IS je sporočilo, da v napadih francoskih letal na cilje v Raki ni bilo smrtnih žrtev, češ da so bile tarče bombardiranja zapuščene. Informacije neodvisno ni mogoče preveriti.

9.58 BRUSELJ Teroristični napadi v Parizu niso napad na eno samo državo, so napad na civilizacijo, ki terja združitev vseh diplomatskih, gospodarskih in tudi vojaških prizadevanj za soočenje z grožnjo Islamske države, je poudarila visoka predstavnica EU Federica Mogherini ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov unije v Bruslju.

9.32 PARIZ Francoske oblasti so število smrtnih žrtev popravile nazaj na 129, potem ko so včeraj mediji poročali, da so v bolnišnici umrle še tri osebe, a so te že bile zajete v črno statistiko petkovih napadov.

9.12 PARIZ Policija je četrtega napadalca, ki naj bi izvedel napad v koncertni dvorani Bataclan, identificirala kot Samyja, rojenega leta 1987. Živel je v pariškem predmestju Bobigny, sodeloval pa v napadu na Bataclan, poročajo francoski mediji.

9.09 PARIZ Valls je potrdil, da je francoska policija ponoči izvedla 150 racij po državi. Dodal je, da so napade načrtovali in organizirali iz Sirije.

8.39 PARIZ Francoska televizijska postaja BFM poroča, da so v Lyonu med racijo aretirali pet ljudi in zasegli raketomet.

Francoski radio RTL pa poroča, da je glavni organizator napadov 27-letni Belgijec Abdelhamid Abaaoud, ki naj bi bil eden najaktivnejših rabljev IS v Siriji. Abaaoud naj bi prihajal iz Molenbeeka, istega predmestja Bruslja kot Salah Abdeslam, še en domnevni napadalec.

Abaaoud je po poročanju RTL-a financiral in organiziral pariške napade, preiskovali pa so ga tudi zaradi vpletenosti v načrtovane teroristične napade v Belgiji. Od začetka leta je tudi eden najbolj iskanih teroristov v Grčiji.

8.36 VARŠAVA Sirski begunci se lahko vrnejo in borijo, da bi osvobodili svojo domovino, je dejal novi poljski zunanji minister Witold Waszczykowski. Poljska je kmalu po napadih v Parizu sporočila, da ne bo sprejela beguncev iz kvote, ki jo je določila EU.

8.35 LONDON/ISTANBUL Policija je v zadnjega pol leta preprečila sedem napadov, je sporočil britanski premier David Cameron in dodal, da vlada ve za teroristične celice, ki napade organizirajo iz Sirije. Velika Britanija bo angažirala dodatnih 1.900 agentov varnostnih in obveščevalnih služb.

Turške oblasti pravijo, da so v petek, na dan napadov v Parizu, preprečile teroristično zaroto v Istanbulu.

8.05 PARIZ Teroristična grožnja ostaja, teroristi lahko ponovno udarijo v Franciji, je izjavil francoski premier Manuel Valls. Potrdil je, da je Francija vedela, da so se in se še pripravljajo napadi v Franciji in tudi drugod po Evropi. Zatrdil je, da se bodo francoski zračni napadi nadaljevali in da bo Islamska država uničena.

8.01 WASHINGTON Nekatere ameriške zvezne države kategorično zavračajo sprejem beguncev iz Sirije. Predsednik Barack Obama je po napadih sporočil, da ZDA še vedno nameravajo prihodnje leto sprejeti okoli deset tisoč sirskih beguncev.

7.51 PARIZ Francoska vlada bo razpravljala o predlogu za zaprtje radikalne mošeje, je napovedal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve, ki je prepričan, da lahko zaradi razglašenih izrednih razmer vlada ukrepa hitreje in tudi izžene tiste, ki pridigajo sovraštvo.

7.44 MOSUL Kurdske sile, pešmerge, so – potem ko so pred dnevi vstopile v strateško pomembno mesto Sindžar na severu Iraka –, sklenile obroč okoli Mosula, ki ga ima Islamska država za svoje gospodarsko središče. Če bi Mosul iztrgali iz rok IS, bi bil to velik udarec za to teroristično skupino.

7.17 PARIZ Na dan prihaja več podrobnosti o napadu, ki ga je Francija sinoči izvedla na Rako, samooklicano prestolnico Islamske države v Siriji. Deset bombnikov je poletelo iz francoske baze v Jordaniji in Združenih arabskih emiratih ter odvrglo 20 vodenih izstrelkov na štiri cilje v Raki, so sporočili s francoskega obrambnega ministrstva.

Med tarčami napadov, ki so bili usklajeni z ameriškimi silami, so bili poveljniški center, center za rekrutiranje džihadistov, skladišče za orožje in vadbišče za borce.

7.07 PARIZ Francoska policija še naprej lovi 26-letnega Salaha Abdeslama, domnevnega osmega osumljenca. Po nepotrjenih informacijah so ga policisti po napadih ustavili blizu meje z Belgijo, a ga nato izpustili.

Policija je ponoči izvedla racije v več hišah v predmestju Pariza Bobigny, policijske akcije pa so potekale tudi v Jeumontu blizu meje z Belgijo, kjer so preiskali neko stavbo, in mestu Grenoble na jugu Francije, kjer so aretirali več ljudi ter zasegli orožje in denar. V Toulousu so priprli najmanj tri ljudi.

6.58 BRUSELJ Zunanji ministri EU bodo na sedežu Nata razpravljali o ukrepanju po terorističnih napadih v Parizu. Francija za zdaj še ni pozvala k uporabi 5. člena ustanovne listine Nata o kolektivni obrambi. Ta člen so prvič do zdaj sprožile ZDA po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

6.56 PARIZ Opoldne se bodo Francozi in na poziv evropskih institucij tudi vsi Evropejci spomnili žrtev z minuto molka.

Ne spreglejte