Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2011,
20.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Libija Moamer Gadafi obstreljevanje

Petek, 17. 6. 2011, 20.51

8 let

Libijske sile bombardirale Misrato in ubile več ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sile zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju so mesto Misrata obstreljevale z raketami tipa grad, pri čemer je bilo po navedbah upornikov ubitih najmanj 10 ljudi, 40 pa ranjenih.

Vse žrtve so bili civilisti. Misrata, glavna enklava upornikov na zahodu Libije, je po njihovih navedbah še vedno dnevno tarča bombardiranja Gadafijevih sil.

Uporniki so sicer 12. maja dosegli veliko zmago, ko jim je uspelo zasesti letališče v tem pristaniškem mestu. S tem so dejansko končali dvomesečno obleganje mesta s strani Gadafiju zvestih sil, za nekaj časa pa je bil večji del Misrate tudi izven dosega raket.

Nato zopet bombardiral prestolnico Letala zveze Nato so medtem tekom dneva bombardirala vzhodne dele libijske prestolnice. Za zdaj ni jasno, katere tarče so Natova letala zadela niti ali so napadi terjali žrtve.

Zavezništvo, ki od marca izvaja letalske operacije nad Libijo, je v zadnjih tednih okrepilo napade na ključne cilje v Tripoliju. V četrtek so tako letala med drugim zadela raketomet.

"Nič ne bomo spremenili v naši državi" Libijski voditelj Gadafi je v zvočnem posnetku, ki ga je predvajala libijska televizija, sporočil, da bo Nato premagan in da mu ne bo uspelo spremeniti režima v Libiji. "Odločeni smo, da ne bomo spremenili nič v naši državi, razen tega, kar bomo želeli sami, ne zaradi zavezniških letal," je dejal.

"Če bodo prišli na kopno, jih bomo pričakali, vendar so strahopetci, ne bodo si upali," je še povedal Gadafi, ki je Libijce pozval, naj se pripravijo, da bodo osvobodili svojo domovino. "Pripravite se moški in ženske, da boste osvobodili Libijo centimeter za centimetrom."

Italija je podpisala sporazum z uporniki

Italija pa je z libijskimi uporniki podpisala sporazum, katerega cilj je zajeziti val beguncev. Cilj sporazuma je boj proti nezakonitemu prisiljevanju z izmenjavo informacij o skupinah, ki pobege organizirajo, in vodnih poteh v Sredozemlju, ki jih uporabljajo, so sporočili z zunanjega ministrstva v Rimu.

Libijski uporniki so s podpisom sporazuma dejansko pristali na spoštovanje niza dogovorov, ki sta jih od leta 2000 sklenila Rim in Gadafijev režim. Agencija ZN za begunce pa je že izrazila zaskrbljenost, da zaradi sporazuma posamezniki, ki bodo želeli zaprositi za azil, ne bodo deležni ustrezne zaščite.

Ne spreglejte