Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 1. 2024,
10.56

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

Natisni članek

zasilni pristanek letalo

Sobota, 6. 1. 2024, 10.56

3 mesece, 3 tedne

Med letom odletela vrata: "Bilo je brutalno" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

V ameriški zvezni državi Oregon je v petek zasilno pristalo letalo družbe Alaska Airlines s 177 ljudmi na krovu, potem ko je kmalu po vzletu z letala odpadel panel z vrati za zasilni izhod. Letalska družba je sporočila, da bo začasno prizemljila vseh 65 letal 737 Max 9 v floti, na katerih bodo izvedli inšpekcijske preglede, poroča britanski BBC.

Boeing 737 Max 9 družbe Alaska Airlines je zasilno pristal na letališču v Portlandu le 35 minut po vzletu, potem ko je odpadel panel z zasilnimi vrati, navaja spletna stran za spremljanje letov Flightradar24.

Let 1282 je vzletel z mednarodnega letališča Portland okoli 17. ure po lokalnem času, "potem ko je posadka poročala o težavah s tlakom, pa se je varno vrnilo na letališče", je na družbenih omrežjih sporočila ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA).

Na letalu je bilo 171 potnikov in šest članov posadke 

Na letalu je bilo 171 potnikov in šest članov posadke, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo luknjo, kjer je bil pred tem panel z zasilnimi vrati, s stropa letala pa visijo kisikove maske.

Potnik na letu je za ameriško televizijo CNN pojasnil, da je okno odletelo tik po vzletu. "Bilo je res brutalno. Ko je letalo doseglo višino, se je plošča odlepila, in to sem opazil šele, ko so se spustile kisikove maske," je dejal.

Druga potnica je za ameriški dnevnik The New York Times povedala, da jo je med letom prebudil močan hrup. "Odprla sem oči in prva stvar, ki sem jo zagledala, je bila kisikova maska tik pred mano. Pogledala sem levo in stene ni bilo več," njeno izjavo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pri Boeingu so sporočili, da so seznanjeni z incidentom in "si prizadevajo zbrati več informacij". "Boeingova tehnična ekipa je pripravljena podpreti preiskavo," so zapisali.

Incident preiskujejo 

Nacionalni odbor za varnost v prometu (NTSB) je potrdil, da preiskuje incident.

Letala boeing 737 Max so marca 2019 prizemljili za leto in pol, potem ko sta dve letali tega tipa strmoglavili v podobnih okoliščinah.

Decembra lani je Zvezna uprava za letalstvo (FAA) pozvala letalske družbe, naj pregledajo modele Max glede morebitnega zrahljanega vijaka v sistemih krmiljenja, poroča BBC.

letalonosilka USS Gerald R. Ford
Novice Največja letalonosilka na svetu zapušča Sredozemlje
Letalo, Japonska, Japan Airlines
Novice Potniško letalo trčilo z drugim letalom: pet mrtvih, evakuirali 379 ljudi #video
Ne spreglejte