Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
28. 8. 2013,
11.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Niki Lauda politika

Sreda, 28. 8. 2013, 11.14

8 let

Legenda Niki Lauda o politiki: Koalicije so največja norost

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Trikratni prvak formule ena in poslovnež Niki Lauda je za avstrijski Profil spregovoril o svoji hudi nesreči, dotaknil pa se je tudi avstrijske politike in razkril, da se ne bo udeležil volitev.

Poleg Arnolda Schwarzeneggerja najbolj znan še živeči Avstrijec, kot ga je opisal tednik Profil, je politični sistem v Avstriji označil za "popolnoma neuporaben". "Načeloma mi gre ves ta sistem strašno na živce. Zato, ker je popolnoma neuporaben. Koalicije so vedno največja norost in vedno nudijo zgolj kompromisne rešitve," je povedal Lauda. Lahko bi "začel z SPÖ (socialdemokratska stranka) ali ÖVP (ljudska stranka)". Tudi o FPÖ (svobodnjaki) ali moštvu bogataša Franka Stronacha nima nič dobrega za povedati. "Tukaj se sploh nič ne premakne," pravi, zato tudi tokrat ne bo šel na volitve, ki bodo 29. septembra.

"Kako lahko človek brez obraza živi naprej?" Pri 64 letih je Hollywood o njem posnel film z naslovom Rush, ki prikazuje najtežjo fazo njegove kariere dirkača formule ena – dvoboj z Jamesom Huntom, skorajšnjo smrt v plamenih dirkalnika na Nürburgringu ter neverjetno vrnitev na dirkališča.

Nesrečo na slovitem Nordschleifu leta 1976, ko je skoraj umrl in ostal močno opečen, si je na videoposnetku ogledal le enkrat, "da bi točno izvedel, kako je do nje prišlo". Nesreče se ne spominja in mu je odleglo, ko je videl, da ni naredil nobene napake. "Šlo je za tehnično napako, zlomilo se je vzmetenje," je pojasnil. Priznal je, da so bili časi po nesreči zanj zelo težki, tudi zaradi medijev. Spominja se, da je visokonakladni nemški časopis Bild na naslovnici napisal: "Kako lahko človek brez obraza živi naprej?", neki novinar pa ga je spraševal, če se bo žena ločila od njega.

Se je na dirkališča vrnil, ker je nepopustljiv? "Ne, ker sem po takšni tragediji racionalno premislil. Vsako smrtonosno napako dirkačev sem analiziral in se ji zavestno izmikal. Videl sem okoli 20 smrtonosnih nesreč. Tako premagaš strah in obvladaš svoje tvegano obnašanje. Brez strateške analize ne moreš voziti 300 kilometrov na uro le pet milimetrov od ograje," je pojasnil. Takšna racionalnost mu je prav prišla tudi pozneje, ko je zaplaval v poslovne vode.

Ljubitelj hitrosti Sebe je opisal kot človeka, ki trdno stoji na tleh. Kljub temu se je po prvem koncu dirkaške kariere spogledoval z nebom in leta 1979 ustanovil letalsko družbo Lauda Air. Lauda ima pilotsko licenco in je občasno pilotiral lete svoje družbe. Da bi zbral denar za družbo, se je leta 1982 spet vrnil k dirkanju. Po novi, dokončni, dirkaški upokojitvi leta 1985 se je povsem posvetil vodenju svoje letalske družbe. Največjo tragedijo kot podjetnik je doživel maja 1991, ko je eno od njegovih letal padlo na Tajskem, pri čemer je umrlo 223 ljudi. Pred 14 leti je svoj delež v družbi prodal večinskemu partnerju Austrian Airlines in dve leti vodil moštvo formule ena Jaguar. Brez poslovnih vod ni zdržal dolgo in leta 2003 ustanovil novo letalsko družbo Niki, leta 2011 pa je dokončno večinski delež prenesel na Air Berlin.

Ko se je videl na filmu, je razumel reakcijo ljudi Šele ko je videl film Rush in ko je igralec, ki ga igra, izstopil iz bolida v Monzi (Lauda se je na stezo vrnil na slovitem italijanskem dirkališču šest tednov po nesreči), je lahko razumel reakcijo ljudi. "Prvič sem se videl skozi oči drugih. Takrat mi je bilo povsem jasno, da so drugi strmeli vame ali pa mi niso mogli pogledati v oči." Po nesreči je še dvakrat, leta 1977 in 1984, postal prvak, skupaj ima tri naslove (še iz leta 1975). Še vedno je del formule ena kot sodelavec moštva Mercedes.

Ne spreglejte