Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 6. 2011,
11.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Neapelj smeti zdravje

Nedelja, 26. 6. 2011, 11.17

8 let

Kriza zaradi smeti v Neaplju znova dobiva širše razsežnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kriza zaradi ponovnega kopičenja smeti v Neaplju na jugu Italije je znova prerasla v politični spor, s katerim se morata ukvarjati italijanska vlada in pravosodje.

Državno tožilstvo v Neaplju je namreč sprožilo preiskavo o ponovnem kopičenju smeti, pod lupo pa je med drugim vzelo predsednika južnoitalijanske dežele Kampanija Stefana Caldora.

2500 ton smeti na neapeljskih ulicah

Tožilstvo Caldoru očita, da iz malomarnosti izziva epidemijo zaradi 2500 ton na neapeljskih ulicah nakopičenih smeti. V minulih dneh je namreč vrsta strokovnjakov posvarila, da bi se lahko zaradi smeti in obenem visokih temperatur začele širiti različne bolezni.

Skupina neapeljskih zdravnikov poleg tega zaradi nevarnosti, ki jo nered na ulicah predstavlja javnemu zdravju, pripravlja skupinsko tožbo. Poleg tega so se v minulem tednu vrstili tudi protesti, blokade in zažiganje smeti s strani jeznih Neapeljčanov.

V zvezi z dogajanjem v Neaplju se je že oglasil italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki je pristojne oblasti z vlado premiera Silvia Berlusconija na čelu pozval, naj nemudoma sprejmejo ukrepe za rešitev nastale krize. Vlada naj bi sicer odlok o rešitvi situacije v Neaplju sprejela ta četrtek.

Vlada naj bi za vrnitev reda namenila 150 milijonov evrov

V skladu s tem odlokom naj bi vlada za vrnitev reda in miru na ulice Neaplja namenila 150 milijonov evrov. V Kampaniji naj bi odprli dve novi odlagališči smeti in razširili že obstoječa, uvedli naj bi stroge kazni za zažiganje smeti na ulicah ter zahtevali recikliranje odpadkov.

"Sever Italije ne more rešiti vseh problemov juga"

V zvezi z dogajanjem na jugu države pa se je oglasila tudi populistična desna koalicijska stranka Severna liga, ki je poudarila, da na severu nočejo smeti iz Neaplja. "Sever Italije ne more rešiti vseh problemov juga," je ob tem poudaril vodja Severne lige Umberto Bossi.

Ne spreglejte