Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2013,
8.03

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rusija ZDA

Torek, 19. 2. 2013, 8.03

8 let, 2 meseca

Kremelj ameriško mater obtožuje, da je ubila posvojenega Rusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Moskva in Washington sta na pragu novega diplomatskega spora. V Kremlju zahtevajo pravico do preiskave triletnega posvojenega Rusa, za katerega trdijo, da ga je ameriška mati namerno ubila.

Pavel Astahov, ruski varuh otrokovih pravic, je povedal, da je triletni ruski deček, ki ga je imenoval Maksima Kuzmina, umrl po tem, ko ga je njegova ameriška mati iz Teksasa zlorabljala in mu dajala neprimerna zdravila. V Rusiji so ameriško mati poimenovali L Shatto. Astahov je povedal, da so na telesu Kuzmina po smrti našli številne modrice na rokah in nogah ter tudi poškodbe notranjih organov, med drugim trebušne votline.

"Triletnega Maksima je po navedbah preiskovalcev njegova ameriška mati pretepala in ga silila v dolgotrajno jemanje psihoaktivnih substanc, saj naj bi trpel za nekakšno duševno boleznijo," pojasnjuje ruski varuh otrokovih pravic. Ob tem je povedal, da bi morala imeti tudi ruska stran pravico do pregleda materialnih dokazov in sodelovanja v nadaljnjem postopku.

Osmrtnica, posvečena dečku z imenom Max Alan Shatto iz Ector Countyja v državi Teksas, ki je umrl 21. januarja letos, je bila sicer umaknjena s spletne strani mrliškega zavoda Owens Memorial. V njej sta bila kot starša navedena Alan in Laura Shatto. Za The Daily Telegraph je gospod Shatto potrdil očetovstvo, vendar hkrati povedal, da ne ve ničesar o namerah ruske strani in zato tega ne namerava komentirati.

Policijski načelnik Mark Donaldson ni bil dosegljiv za komentarje. Ruska državna tiskovna agencija Itar Tass pa trdi, da naj bi načelnik potrdil smrt ruskega dečka, vendar je ob tem poudaril, da je preiskava še v teku. Tiskovni predstavnik ameriškega notranjega ministrstva pa je povedal, da so o primeru obveščeni in za zdaj še zbirajo podrobnosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je decembra lani sicer podpisal zakon, ki Američanom onemogoča posvojitve ruskih otrok. Prepoved je povračilni ukrep na ameriški zakon, ki nalaga, da ruski kršitelji človekovih pravic ne morejo dobiti ameriške vize.

Po navedbah uradne Moskve naj bi v oskrbi ameriških posvojiteljev v zadnjem desetletju umrlo kar 19 ruskih otrok, po prepričanju ruske strani je bila večina teh primerov tudi nezadovoljivo in površno raziskana.

Ne spreglejte