Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2015,
10.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pablo Escobar kokain

Petek, 11. 9. 2015, 10.15

8 let

Kralju kokaina so dve milijardi dolarjev pojedle podgane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Razvpiti mamilarski lord, Kolumbijec Pablo Escobar, je z denarjem razmetaval.

Pablo Escobar je veljal za najbogatejšega kriminalca v zgodovini. Za svojo dejavnost tihotapljenja kokaina je vedno govoril, da je v resnici preprosta: "Podkupiš tu, podkupiš tam, nato pa najdeš prijaznega bankirja, ki ti pomaga denar prinesti nazaj."

Denarja pa je bilo veliko. Na višku svoje slave je njegov kartel dobavljal 80 odstotkov vsega svetovnega kokaina. Na dan so v ZDA pretihotapili 15 ton kokaina, imeli so celo floto letal in helikopterjev. Kralj kokaina in šef medelinskega kartela je v najboljših časih na teden zaslužil po 240 milijonov dolarjev (219 milijonov evrov).

Deset odstotkov denarja izgubil med skladiščenjem Tako vsaj v knjigi The Accountant's Story oz. Zgodba računovodje trdi njegov brat Roberto Escobar, ki je skrbel za finance kriminalne združbe. Pojavljajo se tudi številke, da je na dan zaslužil po 60 milijonov dolarjev (55 milijon evrov). Njegovega bogastva nikoli niso dokončno ocenili, se je pa redno uvrščal na Forbesove lestvice najbogatejših Zemljanov, saj je bil seveda dolarski milijarder.

A ker so poslovali z gotovino, je bilo težko vzdrževati tolikšno količino denarja. Na mesec so samo za elastike, s katerimi so spenjali bankovce, porabili 2.500 dolarjev (2.282 evrov). Denar so skladiščili na različnih lokacijah, v lopah, skladiščih, zidovih hiš. Pri tem so morali računati na to, da bodo del denarja izgubili. Po navedbah Roberta Escobarja so vsaj deset odstotkov bankovcev pojedle podgane ali pa je denar uničila voda. Če preračunamo, koliko je zaslužil, bi to pomenilo, da so mu v letih delovanja kriminalne združbe podgane pojedle več kot dve milijardi dolarjev (1,8 milijarde evrov).

Zakuril z dvema milijonoma dolarjev Če kaj, potem je Escobar uresničil svojo otroško željo, da bo postal milijonar, preden bo dopolnil 22 let. Res pa je, da je svojo kriminalno pot začel že zgodaj. V sedemdesetih je začel tihotapiti kokain, in to na način, na katerega do tedaj tega ni počel še nihče. Postal je glavni dobavitelj kokaina iz Peruja in Bolivije v ZDA. Njegov vzpon je bil hiter in brezobziren, pot na kokainski prestol pa je vzela življenja treh predsedniških kandidatov v Kolumbiji, generalnega tožilca, ministra za pravosodje, okoli 200 sodnikov, ducat novinarjev in več kot tisoč policistov.

Escobar je imel več denarja, kot ga je potreboval. Kakšen odnos je imel do denarja, je leta 2009 v intervjuju za The Telegraph opisal njegov edini sin Juan Pablo Escobar. Ko so bili na begu, je družini zakuril z bankovci, da jih ne bi zeblo. V enem večeru je skuril za dva milijona dolarjev (1,8 milijona evrov) bankovcev. Escobarjev sin se je po očetovi smrti preimenoval v Sebastiana Marroquina, v Argentini doštudiral arhitekturo in se skušal čim bolj distancirati od svojega očeta. Kljub temu je lani o njem napisal knjigo. Izdeluje tudi kolekcijo majic z Escobarjevim likom, dobiček pa izplačuje sorodnikom žrtev očetovega nasilja.

Robin Hood, ki si je zgradil zapor Escobar je del svojega denarja porabil za financiranje podobe Robina Hooda. Gradil je nogometne stadione in športne dvorane, sponzoriral mladinske nogometne šole, gradil bolnišnice, šole in celo cerkve. Denar je delil revnim, skrbel za gradnjo socialnih stanovanj, njegov najbolj razvpit gradbeni projekt pa je zapor La Catedral, ki ga je dal zgraditi v Medellini, ko se je leta 1991 predal kolumbijskim oblastem.

Z vlado se je dogovoril, da bo odsedel petletno kazen v tem zaporu, oni pa ga ne bodo predali ZDA. V zaporu, ki se ga je kmalu oprijelo ime Hotel Escobar, so bili nogometno igrišče, slap, na strehi je bil teleskop, da je Escobar lahko gledal v sobo svoje hčerke, ko se je z njo pogovarjal po telefonu. Toda v zaporu je ostal le leto dni: v strahu, da ga bodo izročili ZDA, je leta 1992 pobegnil.

Pripadniki kolumbijske posebne policijske enote so ga ubili 2. decembra 1993, ko so izsledili njegov telefon. Njegovega pogreba se je udeležilo 25 tisoč ljudi. "Mojega brata so ljubili in se ga bali. Tisoči so prišli na njegov pogreb, tisoči pa slavili njegovo smrt," je zapisal njegov brat.

Ne spreglejte