Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
18.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 18.04

8 let

Kouchner poziva Srbijo k normalizaciji odnosov s Kosovom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Francoski zunanji minister Bernard Kouchner je Srbijo pozval, naj normalizira odnose s Kosovom, ker si bo tako olajšala pot v EU.

"Predsednik (Nicolas) Sarkozy in jaz ne zahtevava od Srbije, da prizna Kosovo, ampak zahtevava, da se začne proces dialoga za normalizacijo odnosov," je dejal Kouchner po srečanju s srbskim zunanjim ministrom Vukom Jeremićem v Beogradu. Hkrati pa je zagotovil, da Francija podpira prihodnost Srbije v EU. "Ker smo prijatelji, moramo biti tudi iskreni in neposredni. Ne rečem, da obstaja pogojevanje, da morate rešiti problem Kosova oz. da mora Kosovo rešiti probleme s Srbijo, ne, morate pa ustvariti ozračje, ki bo, ko boste postali član EU, omogočilo urejanje problemov," je dejal. "Nihče ni pripravljen ponoviti izkušnje s Ciprom" Kouchner je v Beogradu še opozoril, da tudi v EU ni soglasja glede vseh vprašanj, pa tudi glede nadaljevanja politike širitve. Opozoril je, da nihče v EU ni pripravljen ponoviti izkušnje s širitvijo na Ciper, ki še vedno ostaja razdeljen. Ne glede na to pa je "naravno mesto Srbije v EU, tako zgodovinsko kot tudi politično", je dejal Kouchner. Jeremić: Srbija želi najti kompromisno rešitev

Tudi Jeremić je menil, da je možno priti do okvira "za pogovore glede prihodnosti", četudi se obe strani ne strinjata glede statusa Kosova. Toda po drugi strani je dejal, da čeprav Srbija želi najti kompromisno rešitev glede Kosova, pa "to, kar je bilo ponujeno z enostransko razglasitvijo neodvisnosti, ni bila kompromisna rešitev". "Tega mi ne moremo sprejeti," je poudaril.

Je pa dejal, da Srbija "želi skupaj s Francijo, EU in mednarodno skupnostjo iskati kompromisno rešitev, ki bi omogočila trajen mir in stabilnost ter pospešila evropsko integracijo cele regije. To je strateška prioriteta - evropska integracija cele regije. Zato moramo najti kompromis," je dejal Jeremić po srečanju s Kouchnerjem.

V Prištini je Kouchner nagovoril parlament Francoski zunanji minister se je sestal tudi s srbskim predsednikom Borisom Tadićem in podpredsednikom srbske vlade, pristojnim za evropske integracije, Božidarjem Đelićem. Po srečanju z Jeremićem je Kouchner odpotoval naprej v Prištino, kjer je nagovoril tamkajšnji parlament in poudaril, da je za Francijo neodvisnost Kosova nepovratno dejanje.

"Vaša neodvisnost ni vprašljiva" "Vaša neodvisnost ni vprašljiva; to je zgodovinski korak, ki ga nihče ne more spremeniti. To bi moral sprejeti vsak," je dejal Kouchner in spomnil, da je bila Francija med prvimi, ki je priznala neodvisnost Kosova.

Opozoril je na probleme srbske manjšine Kouchner je sicer Prištino opozoril, da mora narediti več pri razvoju neodvisnega sodstva in pravne države. Okrepiti je treba tudi boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Opozoril pa je tudi na probleme srbske manjšine na Kosovu in dejal, da mora priti do sprave z vsemi prebivalci Kosova, "saj so spopadi, ki so delili regijo, zdaj za nami".

"Vprašanje srbske skupnosti je zdaj vaše notranje vprašanje in vprašanje odnosov s Srbijo je vaša odgovornost, pa tudi vaša prihodnost," je opozoril francoski zunanji minister, ki je bil prvi visoki predstavnik mednarodne skupnosti na Kosovu po prihodu misije Združenih narodov (Unmik) od 1999 do 2001.

Kouchner se bo v Prištini sestal še s kosovskim predsednikom Fatmirjem Sejdiujem, premierom Hashimom Thaquijem in zunanjim ministrom Skenderjem Hisenijem. Sestal pa se bo tudi s posebnim predstavnikom EU Petrom Feithom in vodjo Eulexa Yvesom de Kermabonom.

Ne spreglejte