Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 3. 2018,
15.33

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

2

Natisni članek

Kosovo

Sreda, 21. 3. 2018, 15.33

6 let

Kosovo: v parlamentu s solzivcem skušali preprečiti glasovanje #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

2

Kosovo parlament | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kljub večkratnim prekinitvam zasedanja zaradi solzivca je danes kosovski parlament z 80 glasovi ratificiral sporazum o meji s Črno goro, ki sta ga državi podpisali avgusta 2015. Ratifikacija sporazuma je ob boju proti korupciji eden od pogojev za ukinitev vizumov za državljane Kosova za vstop v države članice Evropske unije.

Na burni seji, na kateri so poslanci opozicijskega gibanja Samoopredelitev (Vetevendosje) štirikrat vrgli solzivec, da bi preprečili glasovanje, je zakon o ratifikacijo podprlo potrebnih 80 od skupno 120 poslancev. Proti jih je glasovalo 11, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ameriški veleposlanik v Prištini Greg Delawie je čestital poslancem. Čestital jim je tudi kosovski predsednik Hashim Thaci. Dodal je, da je žoga sedaj na strani Evropske komisije, da sprejme korake za končanje izolacije Kosova.

Premier Ramush Haradinaj je na Twitterju zapisal, da ostaja Kosovo zvesto vladavini prava, in čestital poslancem, ki so podprli ratifikacijo. Pričakuje, da bo EU storila, kar je obljubila in odpravila vizume za kosovske državljane.

Kosovo parlament | Foto: Reuters Foto: Reuters

Poslanci Samoopredelitve so med sejo danes štirikrat vrgli solzivec, da bi preprečili glasovanje. Policija je zato prijela sedam poslancev gibanja, šest pa so jih izključili iz nadaljnjega dela parlamenta. Od skupno 19 poslancev gibanja jih je tako v parlamentu ostalo samo še šest. Podrobno so tudi preiskali parlamentarno dvorano in poslance. Ena od poslank je zaradi "nezakonite aretacije poslancev" zahtevala takojšen odstop predsednika parlamenta Kadrija Veselija.

Po sporazumu meja poteka ob nekdanji meji, določeni z jugoslovansko ustavo iz leta 1974, in je dolga 79 kilometrov. Samoopredelitev vladi očita, da je Črna gora Kosovo oškodovala za okoli 8200 hektarjev ozemlja, in zahteva odprtje novih pogajanj.

V kosovskem parlamentu že večkrat ni uspela ratifikacija sporazuma, in sicer ne samo zaradi nezadostne podpore, ampak tudi zaradi oviranja dela, saj so poslanci Samoopredelitve med razpravo že večkrat v parlamentu vrgli solzivec.

Ne spreglejte