SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec mask, PCT in večine ukrepov: vračajo se v normalno življenje

10

termometer

Koronavirus, veselje, Covid-19
V več evropskih državah, kjer je delež cepljenih proti bolezni covid-19 zadovoljivo visok, odpravljajo epidemiološke ukrepe in se vračajo v kolikor toliko normalno življenje. Foto: Reuters

V tistih delih Belgije, kjer je proti covidu-19 cepljen visok delež prebivalcev, od 1. oktobra naprej ne bodo več obvezne zaščitne maske v trgovinah, restavracijah in barih. Vračanje k življenju, bolj podobnemu tistemu pred pandemijo, so že napovedale Danska, kjer so prenehali preverjati tudi pogoj PCT, že tako precej "svobodna" Švedska in tudi Nizozemska.

Poleg odprave obvezne nošnje mask v trgovinah in lokalih se bodo v Belgiji, kjer je proti covidu-19 v celoti cepljenih 84 odstotkov odraslih, tudi ponovno odprli nočni klubi. A ta sprostitev bo verjetno veljala le za Flandrijo, ne pa tudi za Valonijo in zagotovo ne za Bruselj, kjer je precepljenost občutno nižja, piše STA.

Tudi v Flandriji bodo sicer maske ostale obvezne v javnem prometu, na železniških postajah in letališčih, v bolnišnicah in domovih za ostarele ter v zaprtih prostorih, namenjenih prostočasnim aktivnostim. Obvezne bodo tudi še naprej pri opravljanju storitev, ki vključujejo neposreden stik s strankami, kot je na primer frizer. Tudi v Flandriji bodo sicer maske ostale obvezne v javnem prometu, na železniških postajah in letališčih, v bolnišnicah in domovih za ostarele ter v zaprtih prostorih, namenjenih prostočasnim aktivnostim. Obvezne bodo tudi še naprej pri opravljanju storitev, ki vključujejo neposreden stik s strankami, kot je na primer frizer. Foto: Getty Images

Predpandemijsko življenje se vrača tudi na Danskem, na Nizozemskem in na Švedskem

Na Nizozemskem bodo lahko medtem vsi, ki so v celoti cepljeni proti covidu-19, nočne klube in druge zabave brez omejitev obiskovali od 25. septembra dalje, so oblasti v Amsterdamu napovedale minuli torek.

Danska, kjer je v celoti cepljenih okoli 80 odstotkov odraslih, je nedavno kot prva država članica EU opustila vse omejitve, uvedene za zajezitev pandemije, in se tako po dolgem času vrnila v življenje, kakršnega smo poznali včasih. Maske niso več obvezne, celo potrdil o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na novi koronavirus načeloma ne preverjajo več.

Na Danskem so časovnico opuščanja ukrepov do 1. oktobra, ki se je tudi dosledno držijo, predstavili v mesecu juniju

Danska vlada po besedah ministra za zdravje Magnusa Heunickeja covida-19 preprosto ne dojema več kot "družbeno kritične bolezni". Danska vlada po besedah ministra za zdravje Magnusa Heunickeja covida-19 preprosto ne dojema več kot "družbeno kritične bolezni". Foto: Reuters

Vrnitev v normalo so na Danskem prejšnji konec tedna številni praznovali na koncertu v Koebenhavnu, kjer se je prvič po začetku epidemije v Evropi zbralo 50.000 ljudi.

Kljub odpravi ukrepov morajo mednarodni potniki, ki vstopajo na Dansko, še naprej upoštevati nekatere omejitve. Tako kot prej morajo predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelem covidu ali negativen test na okužbo, na letališčih pa so obvezne maske. 

Na Danskem je proti covidu-19 po podatkih ECDC sicer v celoti cepljenih 87 odstotkov odraslih.

Švedska Novice Pokvarjena pravljica o Švedski, raju brez ukrepov in mask

V to smer gre tudi Švedska, ki je sicer v boju s pandemijo med evropskimi državami izstopala zaradi svojega relativno milega pristopa, pretežno utemeljenega na priporočilih in ne prepovedih. Do konca septembra se bodo tam poslovili od večine omejitev, vključno s tistimi glede zasebnih in javnih zbiranj, ter priporočenega dela od doma.

 Cepljenje proti covid-19 Švedi načeloma zelo podpirajo. Na vprašanje Eurobarometra, ali so se pripravljeni cepiti takoj oziroma so to že storili, je pritrdilno odgovorilo 59 odstotkov vprašanih Švedov, kar je bilo največ v raziskavi. Takšen delež pritrdilnih odgovorov je prišel le še z Malte. Podobno pripravljenost na cepljenje je medtem izrazilo le 32 odstotkov Slovencev. Cepljenje proti covid-19 Švedi načeloma zelo podpirajo. Na vprašanje Eurobarometra, ali so se pripravljeni cepiti takoj oziroma so to že storili, je pritrdilno odgovorilo 59 odstotkov vprašanih Švedov, kar je bilo največ v raziskavi. Takšen delež pritrdilnih odgovorov je prišel le še z Malte. Podobno pripravljenost na cepljenje je medtem izrazilo le 32 odstotkov Slovencev. Foto: Reuters

Na Švedskem tudi močno podpirajo cepljenje proti bolezni covid-19. Čeprav so z njim začeli razmeroma pozno in počasi, Slovenija je Švedsko v obsegu cepljenja nekaj časa celo prekašala, imajo Švedi danes eno najvišjih precepljenosti v Evropi. Polno cepljenih proti bolezni covid-19 je že prek 62 odstotkov prebivalcev, delež cepljenih polnoletnih Švedov pa je že blizu 90 odstotkov. 

V Italiji po obveznem covidnem potrdilu za zaposlene povečano zanimanje za cepljenje

V Italiji se je ta teden povečalo število prijav za cepljenje proti novemu koronavirusu, potem ko je vlada odločila, da bo od sredine oktobra covidno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju obvezno za vse zaposlene tako v javnem kot zasebnem sektorju.

Komisar Francesco Figliuolo, ki je pristojen za ukrepe proti širjenju novega koronavirusa, je v soboto zvečer sporočil, da je na nacionalni ravni prišlo do povečanja prijav za prvi odmerek cepiva za 20 do 40 odstotkov v primerjavi s prejšnjim tednom.

V Italiji bodo morali s 15. oktobrom zaposleni TAKO v javnem kot tudi zasebnem sektorju predložiti t. i. zeleni potni list. Vlada se je za to odločila iz dveh razlogov - da bi naredili delovna mesta varnejša in da bi okrepili kampanjo cepljenja, je v četrtek pojasnil zdravstveni minister Roberto Speranza. V Italiji bodo morali s 15. oktobrom zaposleni TAKO v javnem kot tudi zasebnem sektorju predložiti t. i. zeleni potni list. Vlada se je za to odločila iz dveh razlogov - da bi naredili delovna mesta varnejša in da bi okrepili kampanjo cepljenja, je v četrtek pojasnil zdravstveni minister Roberto Speranza. Foto: Reuters

Prijave za prvi odmerek cepiva proti covidu-19 so se v soboto povečale za 35 odstotkov v primerjavi s tednom pred tem, je še dejal Figliuolo.

V Italiji je bilo po vladnih podatkih doslej polno cepljenih skoraj 41 milijonov ljudi, kar predstavlja skoraj 76 odstotkov prebivalstva, starejšega od 12 let.

V BiH smrtnost zaradi covida-19 najvišja v Evropi

Bosna in Hercegovina je po številu smrti zaradi covida-19 na milijon prebivalcev na samem vrhu lestvice evropskih držav, medtem ko jo v svetu pri tej žalostni statistiki prekaša le Peru, izhaja iz podatkov na spletnem portalu Worldometer, ki redno zbira in dnevno posodablja statistične podatke o pandemiji iz vsega sveta.

V BiH od začetka pandemije beležijo 3134 smrti zaradi covida-19 na milijon prebivalcev. Sledi Madžarska s 3128 mrtvimi na milijon prebivalcev, več kot 3000 smrti na milijon pa so našteli tudi v Severni Makedoniji. V vrhu evropske lestvice sta še Črna gora in Bolgarija. Slovenija je po podatkih Worldometra na 11. mestu z 2163 mrtvimi na milijon prebivalcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin