Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
9. 5. 2014,
20.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametni telefon kraja

Petek, 9. 5. 2014, 20.12

8 let

Koliko so Američani pripravljeni plačati za vračilo ukradenega pametnega telefona

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vsak drugi Američan je za vračilo ukradenega pametnega telefona pripravljen odšteti petsto dolarjev. Vsak tretji še precej več.

Ne zgrešimo preveč, če zapišemo, da se med pametnimi telefoni in njihovimi lastniki neredko ustvari tesna vez, ki spominja na odnos med človekom in domačo živaljo. Pogosto jo spodbudijo povsem praktični razlogi: majhni mobilni spremljevalci so zakladnica pomembnih osebnih podatkov, na njih najdemo veliko fotografij, videoposnetkov, telefonskih številk in digitalno denarnico v podobi številk plačilnih kartic.

Nič nenavadnega torej, da bi bili številni za vračilo ukradenega žepnega "pametnjakoviča" pripravljeni plačati precejšnje vsote. Koliko, je pri Američanih izmerila nedavno opravljena raziskava.

V zameno za vračilo izmaknjenega mini spremljevalca se 50 odstotkov Američanov ne bi branilo plačati 500 dolarjev (slabih 360 evrov), ugotavlja raziskava, ki jo je objavila ameriška spletna stran Lookout. Vsak tretji bi ponudil še precej več: za telefon, oplemeniten z digitalnim premoženjem, katerega odsotnost danes za marsikoga pomeni tudi odtegljaj družabnih stikov v praksi, bi odštel tisoč dolarjev (dobrih 700 evrov).

Kaj pomenijo lepljivi, tujega telefona željni prsti, naj bi sicer v povprečju izkusil vsak deseti Američan, skoraj 68 odstotkov jih svojega telefona ni dobilo nazaj, je med drugim zapisano v povzetku raziskave, opravljene v začetku marca.

Če je mogoče verjeti zabeležkam anketarjev, zmikavte pametnih telefonov onkraj luže na plan največkrat privabi čas med poldnevom in peto popoldne, svoje delo pa dobro opravljajo tudi med šesto in deveto zvečer. S številkami obsedeni Američani so v statistiko ujeli še podatek, da le četrtina lastnikov izginotje telefona opazi v prvi uri od kraje.

Vprašalnik je izmeril tudi pripravljenost Američanov, da uporabijo samopomoč na daljavo. Tehnologija kill-switch je sicer še v povojih, izmed imetnikov telefonov, ki imajo dostop do možnosti za daljinski izbris podatkov, pa bi ta ukaz uporabilo 13 odstotkov vprašanih.

Ne spreglejte