SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kličko: Novi zakoni proti opoziciji so državni udar

1

termometer

Ukrajinski parlament je po hitrem postopku sprejel novo zakonodajo , katere cilj je po trditvah opozicije zajeziti protivladne proteste v državi.

Med sprejetimi ukrepi je prepoved postavljanja šotorov, odrov in podobnih zadev na javnih mestih, če tega posebej ne dovolijo pristojne oblasti. Prepovedani so po novem tudi protesti z več kot petimi avtomobili. Za žaljenje vladnih uradnikov se uvaja kazen enoletnega prisilnega dela.

Kaos v parlamentu ob sprejemanju zakona Sporni zakoni so bili v četrtek sprejeti na hitro, v le nekaj minutah, kar z dvigovanjem rok poslancev Janukovičeve Stranke regij. Pridružili so se jim še komunisti in nekaj nepovezanih poslancev.

Sprejemanje zakonov je spremljal kaos v parlamentarni dvorani, saj je opozicija med drugim skušala blokirati govorniški oder.

Opozicija: novi zakoni bodo le še spodbudili proteste Opozicija, po mnenju katere je cilj novih zakonov preprečiti nadaljnje proteste v državi, je opozorila, da je bilo glasovanje povsem nelegitimno. Vodja stranke Udar Vitalij Kličko je celo menil, da se je v parlamentu zgodil "državni udar".

Ukrajinska opozicija obenem opozarja, da bo nova zakonodaja le še dodatno vzpodbudila protestno gibanje in je že pozvala k množičnemu protestu v nedeljo v Kijevu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin