Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 10. 2013,
11.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Somalija

Sobota, 5. 10. 2013, 11.05

8 let

Kenijska policija: Napadalcev na Westgate ni bilo več kot šest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kenijska policija je sporočila, da je bilo napadalcev, ki so septembra v nakupovalnem središču Westgate v Nairobiju ubili 67 ljudi, le med štiri in šest in ne med 10 in 15, kot so sprva domnevali.

"Glede na to, kar vemo iz preiskave, je bilo napadalcev med štiri in šest," je za kenijsko televizijo KTN dejal šef policije David Kimaiyo. "Nobenemu od njih po napadu ni uspelo pobegniti iz stavbe," je dodal, s tem pa tudi namignil, da so bili v akciji ubiti.

Med 80-urno zasedbo nakupovalnega središča v kenijski prestolnici, ki se je začela 21. septembra, so kenijske oblasti trdile, da je napadalcev med 10 in 15 ter da so jih pet med njimi ubile. Kimaiyo je prav tako potrdil, da v napad, za katerega je odgovornost prevzela somalijska islamistična milica Šebab, ni bila vpletena britanska državljanka Samantha Lewthwaite, poznana pod vzdevkom "bela vdova".

Interpol je na zahtevo Kenije 26. septembra zanjo izdal mednarodni nalog za aretacijo. Kenijske oblasti jo namreč iščejo zaradi posedovanja eksploziva in zarote iz decembra 2011, glasni pa so bili tudi namigi, da naj bi bila vpletena v omenjeni napad.

Tuji specialci napadli bazo somalijske milice Tuje specialne enote pa so ponoči izvedle napad na pomembno bazo somalijske islamistične milice Šebab v pristanišču Barave, je sporočila milica in zatrdila, da je bil napad neuspešen. "Sovražniki Alaha so skušali z nočnim napadom s helikopterji presenetiti poveljnike mudžahidov, vendar so dobili lekcijo in niso uspeli," je dejal poveljnik Šebaba v Baraveju Mohamed Abu Sulejman.

Tiskovni predstavnik Šebaba Abdulaziz Abu Musab pa je dejal, da so napadalci prišli tudi s čolni. "Neuspešno akcijo so izvedli belci, ki so z večje ladje na morju prišli z dvema manjšima čolnoma. Eden od Šebabovih varnostnikov je bil ubit, vendar so okrepitve hitro prispele in tujci so zbežali,".

Milica nadzoruje velike predele somalijskega podeželja "Tam, kjer so bili uporniki, smo kasneje odkrili veliko krvi, tako da smo morda ranili nekatere izmed njih," je dodal.

V preteklosti je v tem delu afriške celine večkrat prišlo do podobnih akcij posebnih enot tujih sil. Januarja so elitne francoske sile s 50 možmi in vsaj petimi helikopterji na jugu Somalije uprizorile akcijo, v kateri so iz rok somalijske milice neuspešno poskušale rešiti ujetega obveščevalca.

Barave leži 180 kilometrov južno od somalijske prestolnice Mogadiš in je eno redkih mest, ki je še v rokah Šebaba, ki sicer nadzoruje velike predele somalijskega podeželja.

Ne spreglejte