Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 10. 2014,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hongkong protesti

Nedelja, 5. 10. 2014, 15.36

8 let

Kdo je najstnik z očali, ki vodi hongkonške proteste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Joshua Wong, soustanovitelj študentskega gibanja, je prvič protestiral, ko je imel 13 let.

"Čisto navadna oseba sem, v šoli se ne pogovarjam le o politiki," je maja za hongkonško revijo dejal 17-letni Joshua Wong. Danes to verjetno ne velja več. Postal je namreč neuradni voditelj prodemokratičnih protestov v Hongkongu. Ko so ga skupaj s 60 protestniki aretirali, je postal nacionalni junak. "Ekstremist, tuja grožnja sistemu" Čeprav je še premlad, da bi si v baru naročil pivo ali volil, je že protestni veteran. Prvič je protestiral pri 13 letih leta 2010, ko je nasprotoval gradnji hitre železnice. Leta 2012 je skupaj s sošolci ustanovil gibanje Scholarism. Ena njihovih najbolj odmevnih akcij je bila, ko so protestirali proti "moralni in nacionalni izobrazbi", ki jo je hotela v hongkonške šole uvesti Kitajska. Pet članov gibanja je gladovno stavkalo, 100 tisoč pa jih je dan za dnem protestiralo proti uvedbi "patriotske vzgoje". Na koncu so oblasti popustile in opustile idejo bolj kitajskih šol v Hongkongu.

Tedaj so ga v kitajskih medijih označili za ekstremista, za grožnjo stabilnosti in tujega agenta. Tudi ob tokratnih protestih mu Kitajci očitajo, da se je sestal z uslužbenci ameriške ambasade.

Odločen in sposoben vodja Protestniki so najstnika z očali prepoznali za svoj simbol in voditelja. Wong se ob izjavah, da "državljani Hongkonga računajo nanj", počuti nelagodno. "Če se protesti sprevržejo v občudovanje voditelja, je to zelo velika težava," je opozoril že leta 2012.

Kot je poročal BBC, je na svoji strani na Facebooku zapisal, da se je v "priporu počutil nemočnega, ko je lahko le strmel v prazne stene". Za CNN pa je dodal: "Vsako bitko moraš jemati kot morebitno zadnjo, samo tako imaš dovolj odločenosti za zmago." Ni čudno, da so ga v Forbsu razglasili za "odločnega in sposobnega voditelja".

Ne glede na to, da kitajski mediji pišejo o njem kot o tujem agentu, je prepričan, da za protest ne potrebuješ vzornika. "Dovolj je, da res verjameš v to, za kar se bojuje," je dejal za Guardian. Generacija svetle prihodnosti Joshua Wong je bil star le nekaj mesecev, ko je Hongkong postal del Kitajske. Rodil se je v družini srednjega razreda. Njegova starša Grace in Roger nista bila aktivista, a kot je dejal, sta mu vcepila čut za pravičnost. Kot otroka ga je oče pogosto odpeljal v revne četrti mesta in mu položil na srce, da mora skrbeti za zapuščene. S pomislekom za socialni čut je za South China Morning Post v intervjuju dejal, da je politika tudi v vsakdanjih stvareh, tudi v tem, da je hrana v njegovem mestu tako draga ter da je to ena od stvari, ki bi jo bilo treba spremeniti.

Starša sta seveda na sina ponosna. Ko je bil v priporu, sta v izjavi za javnost zapisala, da "sta ga vzgojila kot skrbnega, odločnega in predanega človeka in ne bi mogla biti bolj ponosna na sina, ki želi Hongkong spremeniti v boljši kraj za svojo in najino generacijo".

Za Joshua Wonga menijo, da je obraz Hongkonga prihodnosti. "Zaradi mladine ima Hongkong svetlo prihodnost," je za Guardian dejal Martin Lee, 76-letni aktivist, ki ga imajo za "očeta hongkonške demokracije". Prisluškujejo njegovemu telefonu Joshua Wong za svoje proteste že plačuje ceno. Ne le, da so ga aretirali, prepričan je, da prisluškujejo njegovemu telefonu in ga zasledujejo. Ne skrbi ga, kako bo to vplivalo na njegovo prihodnje življenje. Želi si, da bi del njegovega življenja ostal nepovezan s protesti. Javno objavil svoje rezultate zaključnih izpitov Zato bi bil rad tudi navaden dijak oziroma študent. Njegovi učitelji so menda dejali, da je njegova edina sposobnost, da zna govoriti. "Govorim pa lahko zelo hitro," je dodal. Wong je verjetno tudi edini dijak na svetu, ki je na tiskovni konferenci objavil rezultate zaključnih izpitov, saj so mu očitali, da zaradi protestiranja ne posveča dovolj pozornosti šoli. Izkazalo se je, da je med boljšimi učenci na šoli. "Učenju posvečam toliko časa, kolikor je le mogoče," je tedaj dejal.

A zadnje čase nima časa za učenje. Protesti v Hongkongu trajajo že dva tedna in kljub pozivom oblasti, naj končajo proteste, bodo nadaljevali. "Junak gibanja je vsak državljan Hongkonga," je v pozivu na Facebooku zapisal najstnik Joshua Wong.

Ne spreglejte