Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2017,
6.57

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Natisni članek

Barcelona Katalonija volitve Madrid

Četrtek, 21. 12. 2017, 6.57

6 let, 4 mesece

Katalonija: Taboru za neodvisnost se nasmiha absolutna večina #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Volišče v Barceloni | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Kataloniji so se zaprla volišča na volitvah regionalnega parlamenta, ki so minile v znamenju rekordno visoke volilne udeležbe. Zmaga na volitvah se obeta taboru za neodvisnost Katalonije. Glede na 84 odstotkov preštetih glasov so te stranke skupaj osvojile 70 od 135 sedežev v regionalnem parlamentu. Za absolutno večino zadostuje 68 sedežev.

Lista odstavljenega regionalnega voditelja Carlesa Puigdemonta Skupaj za Katalonijo je osvojila 34 poslanskih sedežev, republikanska levica (ERC) priprtega Oriola Junquerasa 32, leva stranka CUP, ki prav tako podpira odcepitev, pa štiri sedeže v regionalnem parlamentu v Barceloni.

Največ volivcev glasovalo za stranko, ki nasprotuje odcepitvi od Španije

Največjo podporo med strankami oziroma 36 sedežev v parlamentu je sicer osvojila sredinska Ciudadanos, ki se tako kot socialisti in Ljudska stranka zavzema za ohranitev enotnosti Španije. Socialistom je glede na delne izide pripadlo 17, Ljudski stranki pa štirje poslanski sedeži.

Koalicija Catalunya en Comu-Podem, ki ne pripada nobenemu od taborov, naj bi glede na delne neuradne izide osvojila osem poslanskih mandatov.

Na volitve, ki so minile mirno, je bilo pozvanih približno 5,5 milijona volilnih upravičencev, udeležilo pa se jih je 4,5 milijona. Po podatkih volilne komisije je bila tokratna udeležba rekordna, in sicer 86-odstotna. Leta 2015 je na volišča denimo odšlo 74,95 odstotka volilnih upravičencev.

Novinarka: Nataša Jager Radin/Video: Planet TV


Puigdemont: Volivci lahko izkažejo "moč neukrotljivega naroda"

Katalonske volivce je danes iz Bruslja nagovoril tudi odstavljeni premier Puigdemont. Dejal je, da so imeli danes priložnost, da "izkažejo moč neukrotljivega naroda". Hkrati jim je sporočil, naj jih vodi duh 1. oktobra, pri čemer je imel v mislih letošnji referendum o neodvisnosti.

Puigdemont svojega glasu ni oddal, ampak se je po pomoč obrnil na 18-letno Lauro Sancho, ki je novinarjem povedala, da mu je ponudila svoj glas, saj da si ga odstavljeni premier "zasluži bolj kot kdorkoli, ker je njegova politična situacija grozljiva".

Volitve potekale pod strogimi varnostnimi ukrepi

Po nasilju, ki je zaznamovalo referendum o neodvisnosti, so tokratne regionalne volitve v Kataloniji potekale pod strogimi varnostnimi ukrepi.

Za varnost je skrbelo 15.000 policistov, od tega 10.000 pripadnikov katalonske policije ter 5.000 policistov iz vrst nacionalne policije in enot Guardie Civil. Elektronskega štetja glasov španska vlada v strahu pred morebitnimi kibernetskimi napadi ni dovolila.

Ne spreglejte