Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
16. 10. 2013,
21.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 16. 10. 2013, 21.33

7 let, 12 mesecev

Kakšen je davek na nepremičnine po Evropi

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska vlada je danes sprejemala zakon o davku na nepremičnine, ki dviga precej prahu in povzroča nezadovoljstvo. Kako je z davkom na nepremičnine v nekaterih drugih evropskih državah?

Avstrija Občine uvajajo letni davek na nepremičnine v višini do dva odstotka ocenjene vrednosti nepremičnine. Ocenjena vrednost je ponavadi nižja od prevladujoče tržne vrednosti. Višina davka je določena, ko se osnovna zvezna stopnja pomnoži s koeficientom, ki ga določijo posamezne občine. Osnovna zvezna stopnja je okoli dvoodstotna, koeficienti občin pa se lahko povzpnejo do pet, kar pomeni, da občine davek oziroma del davka zvišajo do petkrat. Osnova za davčno stopnjo je ocenjena vrednost nepremičnine na podlagi zakona o vrednotenju.

Hrvaška Na Hrvaškem davka na nepremičnine še ni, saj so njegovo pripravo zaradi nepodpore tudi v koaliciji letos ustavili. Predlog finančnega ministra Slavka Linića je predvideval davek v višini 1,5 odstotka davčne osnove, ki bi znašala 70 odstotkov vrednosti nepremičnine (ali bi bila ta vrednost tržna, določena ali katastrska, minister ni pojasnil). Hkrati je predvideval visoke davčne olajšave tudi do 95 odstotkov za lastnike stanovanj, ki v svojih stanovanjih tudi živijo. Imajo pa naši južni sosedi davek na počitniške hiše. Davek znaša od 0,71 do dva evra na kvadratni meter, odvisno od posamezne občine.

Italija Višina davka na nepremičnine (Imposta Comunale Imobili ali ICI) se izračuna na katastrski vrednosti nepremičnine, ki jo povečajo za pet odstotkov. Ta vrednost se pomnoži z več koeficienti, odvisnimi od tipa nepremičnine. Koeficient za npr. stanovanja in stanovanjske stavbe je 106. Občine vplivajo na višino davka s svojimi stopnjami obdavčitve, ki segajo od 0,4 do 0,76 odstotka, odvisno od lokacije nepremičnine.

Vlada Enrica Lette je odpravila razvpiti davek na nepremičnine, ki ga je pred koncem leta 2011 uvedla vlada Maria Montija. V Italiji ima večina ljudi svoja stanovanja, zato je bil davek izjemno nepriljubljen, predvsem del, imenovan "davek na prvo hišo". Monti je pri enotnem nepremičninskem davku (IMU) ohranil le olajšavo za t. i. prvo stanovanje (stanovanje, v katerem živi lastnik), ki pa je osnovo pri tem davku v primerjavi z ICI povečala za 60 odstotkov.

Madžarska Od lokalnih vlad je odvisno, ali pobirajo davek na nepremičnine ali ne. Stopnje so odvisne od vsake občine. Davek na stavbo določajo lokalne vlade, ki imajo postavljeno zgornjo mejo osnove davka pri največ 1.658 forintov (5,91 evra) na kvadratni meter oziroma 3,6 odstotka tržne vrednosti stavbe. Lokalne vlade lahko pobirajo tudi davek na zemljišča, ki niso v uporabi, pri tem pa na kvadratni meter ne smejo zaračunati več kot 1,075 evra oziroma več kot tri odstotke prilagojene tržne vrednosti.

Danska Davek na nepremičnino je za nepremičnine, katerih vrednost je ocenjena na manj kot tri milijone danskih kron (približno 400 tisoč evrov), enoodstoten in triodstoten za nepremičnine, ocenjene na več kot tri milijone danskih kron. Za nepremičnine, kupljene pred 1. julijem 1988, se davčna stopnja na splošno zniža na 0,5 oziroma 2,8 odstotka. Na Danskem plačujejo tudi davek na vrednost zemljišča, ki znaša, odvisno od lokacije, med 1,6 in 3,4 odstotka.

Nemčija Davčno osnovo predstavlja ocenjena vrednost nepremičnine. Za zvezne dežele na zahodu osnovna stopnja znaša od 2,6 do 3,5 odstotka, za zvezne dežele na vzhodu pa med pet in 10 odstotki. Davek na kmetijska zemljišča in gozdove znaša šest odstotkov. Končna stopnja davka se izračuna tako, da posamezne občine osnovno stopnjo pomnožijo s koeficientom, ki znaša med 2,8 in osem. Davek na nepremičnine je lahko olajšava pri davku na dohodek, če se nepremičnina uporablja za trgovino ali poslovno.

Nizozemska Davek na nepremičnine velja za domove na občinski ravni v dveh delih: za tiste, ki živijo v hiši, in za lastnika hiše. Obstajajo nekatere izjeme za vdove in vdovce. Tisti, ki živijo v najetih domovih, morajo plačati le del davka, ki se nanaša na življenje v hiši. Davčne stopnje segajo od 0,1 do 0,3 odstotka vrednosti nepremičnine.

Francija Francija ima dve vrsti davka na nepremičnine: davek na dom (taxe d´habitation) in davek na zemljišče (taxe foncière). Kdor dejansko biva v stavbi, je dolžan plačati davek na dom. Podobno tudi podnajemniške pogodbe določajo, da podnajemnik povrne lastniku denar za plačilo davka na zemljišče, ki ga je sicer dolžan plačati lastnik.

Švica Številne občine in nekateri kantoni imajo davek na nepremičnine, katerega stopnje segajo od 0,05 odstotka do treh odstotkov vrednosti nepremičnine. Stopnje in koeficienti se razlikujejo od kantona do kantona.

Ne spreglejte