Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
11. 8. 2014,
15.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mladi brezposelnost

Ponedeljek, 11. 8. 2014, 15.38

8 let

Kako so mladi Evropejci postali nomadi

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svetovna kriza je najbolj udarila po mladih. Ti se zaradi brezposelnosti dlje šolajo, ostajajo pri starših, se lotevajo dela na črno ali odhajajo s trebuhom za kruhom.

Septembra bo minilo že šest let od propada ameriške investicijske banke Lehman Brothers. To je bila iskra, ki je zanetila svetovno krizo.

Na milijone mladih ostalo brez perspektive Ta na rob obstoja ni spravila samo nacionalnih gospodarstev in bančnih sistemov, ampak tudi trge dela. Na milijone mladih je tako čez noč izgubilo svojo perspektivo, piše nemški časnik Die Welt.

Samo v EU se je v enem letu po izbruhu krize število mladih brezposelnih, tj. brezposelnih, ki so mlajši od 25 let, povečalo z enega na pet milijonov. V Španiji in Grčiji je število mladih brezposelnih preseglo petdeset odstotkov.

Mladi jezni, ostajajo pri starših, delajo na črno … To ne pomeni, da je brez dela vsak drugi mladi, saj v te podatke niso všteti dijaki in študenti. Nezadovoljstvo mladih se je kazalo tudi na demonstracijah od Madrida do Aten. Demonstracije so zdaj redkejše, toda težave še vedno niso rešene.

Mladi so se na težave pri prehodu na trg dela odzvali različno. Številni so se sprijaznili s težavami in še vedno živijo življenje na stranskem tiru pod streho staršev. Drugi so obrnili hrbet uradnemu trgu dela in se držijo nad vodo z delom na črno.

… dlje gulijo šolske klopi in kot nomadi odhajajo v tujino Na Portugalskem, v Italiji, Španiji, Grčiji ali Franciji številni mladi ostajajo v šolskih klopeh, ker nočejo prehitro na trg dela. Prav tako je veliko mladih iz Južne Evrope odšlo v tujino s trebuhom za kruhom.

Cilj številnih mladih iskalcev zaposlitve je Nemčija, največje evropsko gospodarstvo. Goethejevi inštituti, ki izvajajo tečaje nemščine, ponekod ne morejo sprejeti vseh mladih, ki bi se radi naučili nemščine in tako lažje našli zaposlitev.

Lahkotne evrobirokratske obljube EU se je pred meseci brezposelnosti mladih lotila s šest milijard vrednim program. Jedro tega programa je obljuba, da bo vsak mladi Evropejec dobil delovno mesto oz. vsaj izobraževanje ali delovno prakso. Ta program se je za zdaj izkazal kot kup lahkotnih obljub.

Pomembnejše kot čarobne palice iz Bruslja so terapije nacionalnih vlad. Toda te se ukvarjajo s simptomi namesto z vzroki. Španija sicer poskuša posnemati nemški model izobraževanja, ki povezuje šolo in praktično delo. Toda to je dolgotrajen proces, ki malo pomaga zdajšnjim brezposelnim mladim.

Rešitev je reforma trga dela Toda kljub temu ni naključje, da so se med Galicijo in Andaluzijo pojavili prvi sončni žarki, medtem ko na primer v Italiji še vedno vlada kartel t. i. lastnikov delovnih mest, ki mlade ropajo poštenega vstopa na trg dela.

Nemška zgodba o uspehu na področju zaposlovanja mladih pa se ni začela z izobraževalnim sistemom, ampak je povezana s starimi in bolečimi reformami na trgu dela pred desetletjem, njihovi sadovi pa se kažejo šele zdaj.

Najboljša zaposlovalna politika Nemčija ima zdaj številne uspešne podjetnike, ki ustvarjajo nova delovna mesta. Velja torej, da je pametna gospodarska politika najboljša zaposlovalna politika. Od te pametne gospodarske politike imajo največ koristi prav mladi.

Ne spreglejte